Erdoğan: Trump yaptırımları durdurma yetkisine sahip

Erdoğan: Trump yaptırımları durdurma yetkisine sahip

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkan Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik muhtemel yaptırımları durdurma yetkisine sahip olduğunu söyledi ve bir orta yol bulması gerektiğini belirtti.

Reuters’ın Habertürk’e dayandırdığı haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir grup gazeteciye Trump’ın yaptırımları durdurma ya da erteleme yetkisine sahip olduğunu belirtti. Erdoğan’a göre bunun için de Trump bir orta yol bulmalı. Erdoğan’ın açıklamaları Rus S-400 hava savunma füzelerinin Türkiye’ye gelmeye başlamasının ardından geldi.

Washington, Türkiye’nin Rus yapımı S-400’leri alması durumunda yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını daha önce belirtmişti. ABD'li yetkililer ayrıca Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden de çıkartılacağını kaydediyor.

Trump, geçen ay Japonya’daki G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmüş ve Türkiye’nin pozisyonuyla ilgili sempatik sayılabilecek cümleler sarf etmişti. Erdoğan, Trump’ın kendisinden alttakilerle aynı fikirlere sahip olduğunu düşünmediğini ve bunun bütün dünyanın önünde söylediğini kaydetti. Erdoğan, “S-400 alarak savaşa hazır hale gelmiyoruz, barış ve ulusal güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz” ifadelerini de kullandı.

Trump’ın süreçle ilgili sempatik sözlerine rağmen ABD'li yetkililer geçen hafta yönetimin harekete geçmeye hazırlandığını belirtmişti. Erdoğan, Türkiye’nin hala ABD'den Patriot füze savunma sistemini almak istediğini de kaydetti ve iki ülkenin ticareti arttırması ve kapsamlı savunma işbirliği üzerinde çalışması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, Trump’ın bunu her zaman olumlu değerlendirdiğini de kaydetti.

75-100 milyar dolarlı ticaret hacminden bahsedildiğini kaydeden Erdoğan, “Bu dedikoduyla mı uğraşacağız? Bizler stratejik ortağız, stratejik ortoklığın gereğini yapalım” dedi.

"ABD'den Patriot istedik satmadılar"

Erdoğan, "Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur." dedi.

Türkiye'nin, savunma sistemlerini satın almak için daha önce ABD'ye başvurduğunu belirten Erdoğan, "Dönemin başkanı Sayın Obama başta olmak üzere Amerikalı yetkililerle bu meseleyi defalarca konuştuk. Talebimizi ifade ettik. Hatta epeyce de ısrarcı olduk. Maalesef, kongrenin izin vermediği gerekçesiyle bize o zaman Patriotlar satılmadı. O günden bu güne zaman zaman bu ısrarlarımız devam etti ama yine satılmadı." diye konuştu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.