Ermenistan bu sefer 'ciddi': Türkiye ile normalleşme için özel temsilci atandı

Ermenistan bu sefer 'ciddi': Türkiye ile normalleşme için özel temsilci atandı

Ermenistan, 'Türkiye ile normalleşme' özel temsilcisi olarak Türkçe bilen 31 yaşındaki Ruben Rubinyan'ı atadı. Rubinyan'ın babası Karapet Rubinyan'ın Türkiye ile normalleşmeyi geçmişten bu yana desteklediği biliniyor.

Türkiye ile ilişkilerini son aylarda açıkça normalleştirmek istediğini belirten Ermenistan, 31 yaşındaki genç politikacı Ruben Rubinyan'ı 'Türkiye- Ermenistan normalleşme süreci' özel temsilcisi olarak atadı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Türkiye aynı süreç için eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ı özel temsilci olarak atamıştı.

Türkçe bilen Ruben Rubinyanın babası Karapet Rubinyan'ın, Ermenistan'ın 1991-1998 döneminde cumhurbaşkanı olan Levon Ter-Petrosyan'ın yakın arkadaşı olduğu biliniyor. 

Levon Ter-Petrosyan ve Karapet Rubinyan'ın geçmişten bu yana Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine şiddetle taraftar oldukları, Ermenistan'daki Rus nüfuzunun azaltılması gerektiğine inandıkları ve bunda Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini de kullanmak istedikleri belirtiliyor.

Kendisini Levon Ter-Petrosyan'ın devamı olarak nitelendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, aynı zamanda partisinden Ermenistan meclisinde milletvekili olan Ruben Rubinyan'ı başbakan yardımcısı yapmıştı.

"Ermenistan ilişkileri düzeltmeye niyetli"

Bu nedenlerle Ermenistan'ın Ruben Rubinyan'ı özel temsilci olarak seçmesi, Türkiye ile ilişkilerini düzeltme niyetinde olduğu şeklinde yorumlandı. Ermenistan'daki bazı milliyetçiler ise Ruben Rubinyan'ın özel temsilci seçilmesini aynı sebeplerle ihanet olarak nitelendirdi. Ruben Rubinyan'ın oldukça genç olması da bu seçimde bir diğer eleştiri konusu oldu.

Türkiye 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettiğinde Ermenistan'ı tanımış, Ermenistan'la diplomatik ilişki kurmuş ve sınır kapısını açmıştı.

1993'te ise Dağlık Karabağ Savaşı nedeniyle Türkiye Ermenistan'la diplomatik ilişkilerini kesip sınır kapısını kapatmıştı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.