Eş Şebab: 8 ayda Mogadişu hükümeti ve yabancı güçlerden 2500'ü aşkın asker öldürdük

Eş Şebab: 8 ayda Mogadişu hükümeti ve yabancı güçlerden 2500'ü aşkın asker öldürdük

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab Somali'de devam eden çatışma sürecine ilişkin rakamlar paylaştı.

Somali'de geçtiğimiz yılın Mayıs ayında şiddetlenen çatışma ortamı halen sıcaklığını koruyor.

Mogadişu hükümeti güçleri ve Afrika Birliği orduları ile El Kaide'nin Doğu Afrika kolu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

2022 yılının Mayıs ayında şiddetlenen çatışmalar kapsamında ülkenin özellikle güney ve orta kesimlerinde çatışmaların yoğunlaştığı ve tarafların ağır kayıplar yaşadığı dikkat çekiyor.

Eş Şebab'tan açıklama

Eş Şebab'tan çatışmalara ilişkin yapılan son açıklamada, devam eden çatışmalarda tarafların kayıplarına ilişkin ayrıntılara yer verildi.

Eş Şebab'ın askeri sözcüsü Abdulaziz Ebu Musab, yerel basına yaptığı açıklamada, çatışmanın son 8 aylık sürecine dair rakamlar paylaştı. Ebu Musab, hicri takvime göre 1444 yılının başından bugüne kadar (miladi takvime göre Ağustos 2022'den bugüne) yaşanan çatışmalarda 2500'ü aşkın asker öldürdüklerini öne sürdü.

Ebu Musab, söz konusu 8 aylık süre içerisinde toplamda 921 saldırı gerçekleştirdiklerini, bu saldırılar arasında baskınların, suikastların ve bombalı araç saldırılarının da yer aldığını kaydetti. Ebu Musab bu saldırılarda Mogadişu hükümetine bağlı yerli güçlerden ve Afrika Birliği mensubu yabancı unsurlardan toplamda 2 bin 506 askerin öldüğünü, 2 bin 842 askerin de yaralandığını ifade etti.

Eş Şebab askeri sözcüsü, öldürülenlerden 300'ünün rütbeli kişiler olduğunu, bunlardan 26'sının düzenli ordudaki subaylar, 274'ünün ise kabile milislerini organize eden isimler olduğunu vurguladı. Sözcü Ebu Musab, kendi saflarından da 3 üst düzey askeri liderin çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

Somali'de devam eden çatışmalar

Somali'de geçtiğimiz Mayıs ayında Hasan Şeyh Mahmud'un cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından şiddetlenen savaş süreci halen devam ediyor.

Mogadişu yönetimi, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın elini zayıflatmak üzere yoğun saldırılar gerçekleştiriyor. Saldırılara ABD insansız hava araçlarının yanı sıra Afrika Birliği güçleri de katılıyor.

Bu kapsamda özellikle Eş Şebab'ın elindeki yerleşim merkezleri ele geçirilmeye çalışılıyor. Mogadişu yönetimi şimdiye kadar birçok yerleşim yerinin kontrolünü Eş Şebab'dan ele geçirse de bunların önemli bir kısmını elinde tutmayı başarabilmiş değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.