Esed ile normalleşme adımları: Rejim Arap Birliği toplantısına katıldı

Esed ile normalleşme adımları: Rejim Arap Birliği toplantısına katıldı

Suriye, 2011 yılında meydana gelen iç savaştan bu yana ilk kez bir Arap Birliği toplantısına temsilci gönderdi.

Arap dünyası ile Beşar Esed arasında yaklaşık sekiz yıl aradan sonra başlayan normalleşme sürecinde somut adımlar atılmaya devam ediyor.

Esed rejimine bağlı meclis başkanı Hammouda Sabbah, Ürdün'ün başkenti Amman'daki 29. Arap Birliği Parlamenterler Konferansı'na katıldı. Toplantıda konuşan Sabbah, konferansın başarılı geçmesini ve konferans sonunda alınacak kararların ve tavsiyelerin Arapların çıkarlarına hizmet edeceğini umduğunu kaydetti. Sabbah, Suriye'nin foruma davet edilmesini 'doğal bir gelişme' olarak niteledi.

Ürdün Meclis Başkanı Taravneh ise açıklamasında, Ürdün'ün Suriye'nin üyeliğe yeniden kabul edilmesini Arap Birliği'nden açık şekilde talep ettiğini söylemişti.

Brüksel'deki bir diplomatik kaynak; Lübnan, Cezayir, Irak, Tunus, Mısır, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in Suriye'nin üyeliğe yeniden kabul edilmesini desteklediğini ifade etmişti.

Normalleşme süreci

Aralıkta Birleşik Arap Emirlikleri, Şam Büyükelçiliği'ni yeniden hizmete açtı, aynı tarihlerde Suudi Arabistan'da da "Esed gitmeli" sözünü dilinden düşürmeyen Adil Cubeyr dışişleri bakanlığından alındı.

Suriye havayolları, kriz patlak verdiğinden beri ilk kez Tunus seferlerine başladı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Suriye savaşı başladığından beri Şam'ı ziyaret edip Esed'le görüşen ilk lider oldu.

2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği'ne bağlı Arap Parlamentosu'ndan Aralık ayı başında Suriye'nin üyeliğinin yeniden tesisi için çağrı geldi. Benzer çağrılar uzun zamandır Mısır devlet medyasında yer alıyordu.

Ekim ayında Ürdün, Suriye ile sınır kapısını açtı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.