Rusya ile Esed rejimi arasında 'Anayasa' görüşmesi

Rusya ile Esed rejimi arasında 'Anayasa' görüşmesi

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Beşar Esed ile Şam'da yaptığı görüşmelerde, Anayasa Komitesi’nin oluşumuna odaklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 25-26 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan Astana müzakereleri gündemiyle ilgili görüşmelere öncelik verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Beşar Esed ve birkaç yetkili ile Şam'da yaptığı görüşmelerde, Anayasa Komitesi’nin oluşumu ve Moskova'nın Şam ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarına odaklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na göre, Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev Esed ile görüşmesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye krizine ilişkin sürdürülebilir bir siyasi çözüm sağlanması ile bu bağlamda Anayasa Komitesi'nin kurulması ve çalışmalarının en kısa sürede başlatılmasına büyük önem verildiğini ifade etti.

Ayrıca görüşmede, Suriye’de çatışma sonrası dönemde işleri düzenleme ile Esed rejiminin diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerinin normalleştirilmesine dair konular ele alındı.

Rusya, birkaç gün önce Moskova’da düzenlenen Rus-Arap İşbirliği Forumu'nun çalışmaları sırasında, Arap ülkelerini Esed rejimi ile olan ilişkileri normalleştirmeye teşvik etme ve Suriye'nin Arap Birliği’ne geri dönmesi yönünde çabalarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Astana açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Moskova’nın Astana müzakereleri sırasında Anayasa Komisyonu’nun oluşturulması, esir ve mahkumların serbest bırakılması, daha önceki müzakerelerde çözülmemiş bir dosya olan kayıp kişilerin akibetinin belirlenmesi gibi konularla özel olarak ilgilenmeyi planladığı ifade edildi.

Moskova’nın, Astana yolunda ortakları olan Türkiye ve İran ile müzakere turunun yanı sıra esir değişim komitesi, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ve Suriye’deki rejim ile muhalif taraflarla özel bir toplantı yapılmasına ilişkin aynı fikirde olduğu biliniyor.

Her ne kadar mültecilerin dönüşü ve Suriye’nin yeniden inşası ile ilgili meselelerin toplantı gündeminde olacağı yinelenmiş olsa da, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında görüldüğü üzere Anayasa Komitesi’nin oluşumu ile esir ve tutuklular dosyalarına öncelik verildiği görülüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı da Esed ile görüştü

Rus hükümetinin ekonomi dosyasından sorumlu olan Başbakan Yardımcısı ve Rusya-Suriye Hükümetlerarası Komisyonu Eş Başkanı Yuriy Borisov, Cuma günü Şam'a gitti.

Borisov’un ofisi tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Rus yetkili Esed ile yaptığı toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği dosyalarına odaklandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.