Esed rejimi mahkumların serbest bırakılması için para talep ediyor

Esed rejimi mahkumların serbest bırakılması için para talep ediyor

Esed rejiminin, af ilanı kapsamında serbest bıraktığı tutukluların yakınlarından büyük miktarlarda para talep ederek "şantaj yaptığı" ifade ediliyor.

Esed rejiminin, af ilanı kapsamında serbest bıraktığı tutukluların halen süren davalarının tamamen sonlandırılacağı güvencesiyle mahkum yakınlarından büyük miktarlarda para talep ederek "şantaj yaptığı" ifade ediliyor.

Ekonomik kriz yaşayan rejimin, maddi kaynak elde edebilmek için tutukluların güvenlik dosyalarını kapatmayarak yeniden gözaltına alabilme opsiyonunu kasıtlı olarak açık bıraktığı belirtiliyor.

Mayıs ayı başlarında Şam yönetimi, geniş kapsamlı bir af ilan etmiş ve "terörizm" suçlamalarıyla tutuklu bulunan kişiler de dahil birçok şahsı serbest bırakmayı garanti etmişti.

Fakat şu ana kadar Esed rejiminin, af kararnamesi altında serbest bırakmayı planladığı tutukluların tamamen salınması için mahkumların yakınlarından baskı yoluyla para talep ettiği bildirildi.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, yakın zamanlarda serbest bırakılan mahkumların da aileleriyle iletişime geçen rejime bağlı güvenlik güçleri, davaların tamamen kapatılacağı garantisiyle tutuklu yakınlarından yaklaşık 57 bin dolar talep ediyor.

SOHR'a konuşan yerel kaynaklar, güvenlik dosyalarının kapatılmadan serbest bırakılan tutukluların yeniden gözaltına alınabileceklerine işaret ediyor.

"Genel af ilan edilmesine rağmen binlerce kişi hala tutuklu"

SOHR yetkilisi Fadıl Abdulgani, Esed rejiminin yakın zamanda yayımladığı af kararnamesi kapsamında şimdiye kadar yalnızca 523 mahkumun serbest bırakıldığı, 132 bine yakın kişinin de "terörizm" suçlamalarıyla hala Şam yönetimi hapishanelerinde bulunduğunu kaydetti.

Ayrıca son zamanlarda Esed rejiminin, serbest bıraktığı tutukluları kısa bir süre içerisinde tekrardan gözaltına aldığı da belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.