Esed rejimi Suriye'nin güneyinde yeni bir halk isyanından endişeli

Esed rejimi Suriye'nin güneyinde yeni bir halk isyanından endişeli

Esed rejiminin Güney Suriye'de artan gerilimi bastırmak için siyasi tutukluları bırakma süreci, bölge halkının tepkisini daha da artırdı.

Suriye'de Guta başta olmak üzere ülkenin güney kesimlerinde yeni bir halk ayaklanmasından endişe eden Esed rejimi 'Sadakat Girişimi' adı altında, siyasi tutukluları serbest bırakacağını açıklamıştı. 

Fakat rejim sadece 32 tutukluyu serbest bıraktı. Bırakılan tutukluların işkence ve kötü muamele nedeniyle son derece kötü bir halde olması, aileleri başta olmak üzere bölgedeki Suriyelilerin tepkisine yol açtı.

Rejimin yüzlerce kişiyi serbest bırakması beklenirken sadece 32 kişinin serbest kalması da dikkat çekti.

Duma kentindeki 35 yaşındaki Vafike eş-Şami (güvenlik endişesi nedeniyle kullandığı takma isim) de yakınlarının serbest bırakılmasını bekleyenler arasındaydı.

Suriyeli kadın, Syria Direct'e yaptığı açıklamada kendisinin de tutukluları taşıyan otobüslerin geleceği alana gittiğini, fakat beklenenin aksine sadece bir otobüsün geldiğini söyledi. Vafike eş-Şami'nin eşi, otobüsten çıkanlar arasında yer almıyordu.

Vafike eş-Şami bir çocuğunu 2017'de Esed rejiminin bombardımanında kaybetti. 2018'de Esed rejiminin Duma'da kimyasal katliam gerçekleştirdiği bölgenin sadece 1, 5 km uzağında yaşıyorlardı.

2018'de Duma'nın Esed rejimi eline geçmesi sonrasında eşi, sebep gösterilmeksizin tutuklandı.

Güneyde tansiyon yükseliyor

2011'de Suriye devriminin başladığı yerlerden olan, uzun savaşlar sonunda 2018'de Esed rejimi tarafından ele geçirilen Şam'ın banliyöleri de dahil olmak üzere, Suriye'nin güneyinde tansiyon gittikçe yükseliyor.

Esed rejimi güçlerine yönelik vur-kaç tarzı silahlı eylemlerin ötesinde, tüm korku atmosferine rağmen bölge halkı yer yer protestolar düzenliyor. Rejimin, başkent Şam'ı saracak biçimde ülkenin güneyinde yeni bir halk isyanı çıkmasından endişe ettiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.