Esed rejiminin Arap Birliği'ne dönüşü Suudi Arabistan'da görüşülecek

Esed rejiminin Arap Birliği'ne dönüşü Suudi Arabistan'da görüşülecek

Arap ülkeleri, yakın zamanda Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönüşünü masaya yatıracak.

(Fotoğraf: arabsummit2022.dz)

Suudi Arabistan, Esed rejiminin Arap Birliği'ne dönüşünün masaya yatırılacağı zirveye ev sahipliği yapacak.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el Ensari, Suudi Arabistan ev sahipliğinde cuma günü gerçekleşecek bölgesel zirveye, Irak, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt'in katılacağını açıkladı.

El Ensari, zirvenin ana gündeminin Suriye'deki mevcut durumu ele almak olduğunu ifade ederken Suriye'deki mevcut durum ve Arap ülkelerinin Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönüşü hakkında birçok farklı gelişme olduğunu belirtti.

Daha önce Esed rejimiyle ilişkileri normalleştirme planları olmadığını belirten ve diğer ülkelerin bu yöndeki çabalarına karşı açıklamalar yapan Katar'ın diplomatik ilişki kurma konusundaki pozisyonunun değişmediğini dile getiren El Ensari, ülkesinin Suriye üzerindeki mevcut pozisyonunda yapacağı herhangi bir değişikliğin ağırlıklı olarak Arap devletlerinin ortak kararına, sahadaki gelişmelere ve Suriye halkının isteklerinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Beşar Esed Suudi Arabistan'a mı gidiyor?

Öte yandan kaynaklar Reuters'a yaptıkları açıklamada, Suudi Arabistan'ın rejim lideri Beşar Esed'i, 19 Mayıs'ta Riyad'da yapılacak Arap Zirvesi'ne davet etmeyi planladığını söyledi.

Arap ülkeleri 2011 yılında kendi halkından silahsız sivillere yönelik orantısız şiddet kullandığı gerekçesiyle Esed rejiminin Arap Birliği üyeliğini iptal etmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.