Esed rejimiyle IŞİD arasında esir takası yapıldı

Esed rejimiyle IŞİD arasında esir takası yapıldı

IŞİD'in Suveyde'de kaçırdığı sivillere Esed rejimiyle anlaşma sağladığı ifade ediliyor.

Suriye'nin güneyindeki Suveyde kent merkezinde geçtiğimiz Temmuz ayının son günlerinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 200'ün üzerinde kişi ölmüştü. 

IŞİD tarafından Suveyde saldırısına dair yapılan açıklamada, patlayıcı yelek kullanan IŞİD'lilerin kent merkezindeki rejim güçlerini hedef aldığı öne sürülmüştü. 

30'dan fazla sivil kaçırılmıştı

Bu saldırıyla eş zamanlı olduğu düşünülen diğer bir olay ise, Suveyde ili kırsalında aralarında kadın ve çocukların olduğu 30'dan fazla sivilin IŞİD tarafından kaçırılmasıydı.

Örgütün yarı resmi haber kanalları üzerinden paylaştığı görüntülerde kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişinin ifadeleri yer alıyordu. Kaçırılan kişiler, IŞİD'in elinde olduklarını ve Esed rejiminden örgütün şartlarını kabul etmesini istiyorlardı. 

Bu şartlar arasında başı çeken ise, Esed rejiminin elinde tutuklu bulunan IŞİD savaşçılarının serbest bırakılmasıydı.

IŞİD ile rejim arasında esir diplomasisi

Rusya ve İran destekli Esed rejimiyle IŞİD arasında bir süredir devam eden arka kapı diplomasisi geçtiğimiz gün sonuçlandı.

Mepa News'in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Esed rejimiyle IŞİD arasında Suvey'de kaçırılan sivillerle IŞİD savaşçılarının takası anlaşması geçtiğimiz gün yürürlüğe girdi.

Bu bağlamda ilk olarak Esed rejiminin elindeki IŞİD'lilerden 100'den fazlasının otobüslerle IŞİD'in belirttiği noktalara götürülmekte olduğu ifade ediliyor.

Esed rejimine yakın kaynaklar tarafından servis edilen görüntülerde, rejimin elindeki IŞİD'lilerin tutuklu bulundukları yerlerden otobüslere bindirildiği görülüyor:

s1-002.jpg

s2-007.jpg

Kaynaklar, IŞİD'in kaçırdığı sivillere karşılık rejimin elindeki kaç IŞİD savaşçısının serbest bırakıldığı yönünde net bir rakam vermezken, bu rakamın 100'ün üzerinde olduğu ifade ediliyor.

IŞİD'e bağlı yarı resmi kaynaklar, geçtiğimiz günlerde yayınladıkları videolarda kaçırılan kişilerin konuşmalarına yer vermişlerdi:

Suveyde'de kaçırılan sivillerden bir kadın videoda yaptığı konuşmada, Esed rejiminden IŞID'in şartlarını yerine getirmesini talep ediliyor.

Aksi halde öldürüleceklerini ifade eden kadın, örgütün talepleri arasında Yermuk Havzası'na yönelik devam eden askeri operasyonunun durdurulması ve rejimin elindeki IŞİD'lilerin serbest bırakılması olduğunu dile getiriyor.

IŞİD'e bağlı olduğu belirtilen birden fazla yarı resmi kanalda, Suveyde'de kaçırıldığı ifade edilen sivillere ait görüntüler yayınlanmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.