Dera'da son durum: Rejim ile IŞİD karşı karşıya

Dera'da son durum: Rejim ile IŞİD karşı karşıya

Suriye'nin güneyinde Esed rejimi ve Rusya muhaliflerden sonra IŞİD bölgesine saldırıyor.

Suriye'nin güneyinde Beşar Esed rejimi ve Rusya, muhalif güçlerin elindeki bölgelerin tamamını ele geçirdikten sonra Ürdün ve İsrail sınırının kesiştiği noktada yer alan IŞİD bölgesine yöneldi.

Dera'da muhaliflerin elinde kalan son toprakları ve kuzeydeki Kuneytra bölgesini de anlaşma yoluyla ele geçiren Rusya destekli rejim, yönünü IŞİD'e döndü. IŞİD'in güneyde varlık gösterdiği bölgelere saldırılar düzenlemeye başlaran Rusya ve İran destekli rejim koalisyonu henüz bölgede bir ilerleme sağlayabilmiş değil.

Bölgeye yönelik ağır kara ve hava bombardımanı devam ederken, karadan ilerleme girişimleri de sürüyor. Esed rejiminin ilk hedefi, Tasil ile Neva arasında yer alan Tel Cumu tepesini ele geçirmek.

Şimdiye kadar IŞİD bu tepeyi elinde tutmayı başardı. Esed rejimine bağlı unsurlar özellikle tepeye yönelik ilerleme girişimlerinde çok sayıda personel ve zırhlı araç zayiatı verdi.

IŞİD çatışma görüntülerini servis etti

Öte yandan IŞİD'e bağlı propaganda kanalı "Amak Ajansı" Dera kırsalındaki bölgelerde Rusya ve İran destekli rejim koalisyonuna yönelik düzenlenen saldırılara ait birçok görüntü servis etti. 

Örgüte bağlı ajansın bugün yayınladığı görsellerde, rejim güçlerine ait mevzilere yönelik düzenlenen saldırılar ve öldürüler rejim unsurlarına ait görüntüler yer alıyor.

IŞİD ayrıca bölgede Esed rejimi ve İran'a bağlı güçlere destek veren Rus savaş uçaklarına ait görüntüleri de yayınladı. Örgüte bağlı propaganda kanalının yayınladığı görüntülerde Rusya'ya ait iki adet Su-34 tipi savaş uçağı havada görülüyor:

dd.jpg

Yine örgüt tarafından yayınlanan görsellerde rejimin ilerleyiş hattı üzerindeki mevzilere düzenlenen baskına ait görüntüyle, tahrip edilmiş bir tanka ait görüntü de bulunuyor:

dd3.jpg

dd2.jpg

IŞİD'e bağlı unsurların Suriye'de savunmadan daha çok saldırı temelli bir askeri strateji izlediği biliniyor. Ancak Dera kırsalındaki bölgede izlenen bu saldırı stratejisi, örgütün lojistiğinin yeterli olmadığı için uzun dönem sürdürülebilecek boyutlarda değil.

Bölgede son duruma ilişkin kontrol durumuysa şekilde:

guney24temmuz.jpg

(Yüksek çözünürlük için görsele tıklayın)

IŞİD, muhalifler bölgede Esed rejimi anlaşıp çekildikten sonra muhaliflerin elindeki bazı bölgeleri ele geçirmişti. Muhalifler elinden Hayt yerleşimini ele geçiren IŞİD, daha sonra Tasil'in kuzeybatısındaki bazı yerleşimleri de muhaliflerden almıştı. Rusya destekli Esed rejiminin ilerleme girişimleri de bu hat üzerinde devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.