Suriye'nin güneyinde IŞİD tahliyesi ve rejimin hakimiyeti

Suriye'nin güneyinde IŞİD tahliyesi ve rejimin hakimiyeti

Suriye güneyinde IŞİD'e bağlı son grubun da tahliyesiyle rejim hakimiyetini tamamen sağlamış oldu.

Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin Haziran ayının ortasında başladığı saldırılarda sona gelindi. Rejim, Yermuk Havzası çevresinde IŞİD'in elindeki bölgeleri de ele geçirerek Suriye güneyindeki tüm topraklarda hakimiyetini sağlamış oldu.

Önce muhalifler, ardından IŞİD

Rusya ve İran tarafından desteklenen rejimin ülkenin güneyindeki saldırılar kapsamında ilk olarak muhalif güçlerin elindeki bölgelere yönelmiş, bu bölgelerin bir kısmını saldırılarla, büyük bir kısmını da uzlaşı anlaşmaları sonucu ele geçirerek büyük bir ilerleme kaydetmişti.

Öncelikle Dera, ardından Kuneytre'de muhaliflerin elindeki tüm toprakları ele geçiren rejim, bundan sonra IŞİD'e yönelmişti. Kuneytre'de yer alan muhaliflerin de Suriye'nin kuzeyine tehcir edilmesiyle ülkenin güneyinde herhangi bir muhalif oluşum kalmamıştı.

IŞİD tahliyeyi kabul etti

Esed rejiminin, bölgede IŞİD'e bağlı "Ceyş Halid Bin Velid" grubu ile çatışmaları da bir süre devam etti. IŞİD'e bağlı grubun savunma hatlarının kırılması sonucu rejim Tasil, Hayt gibi birçok bölgeyi ele geçirdi. Çatışmalara bölgede rejimle uzlaşan muhalifler de IŞİD'e karşı çatışmalara rejim saflarında katıldı. Çok sayıda IŞİD mensubunun bu çatışmalarda öldürüldüğü ifade edildi.

Bölgede az sayıda unsuru kalan IŞİD, rejimle uzlaşarak Yermuk Havzası'ndan tahliye edilmeyi kabul etti.

Tahliyenin ardından bölgede yaklaşık son durum şu şekilde oluştu:

guney1ags.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

IŞİD'in geçtiğimiz günlerde Suveyde kenti kırsalında esir aldığı Dürzi sivillere karşılık tahliye anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Bölgedeki IŞİD mensuplarının Suveyde bölgesine tahliye edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak IŞİD unsurları Deyr ez Zor yakınlarındaki çöl bölgelerine de tahliye edilebilir.

Ülkenin güney kesiminde şu an itibariyle rejimin kontrol etmediği tek bölge, Suveyde kırsalında IŞİD'in elinde bulunan küçük alan. Bunun dışında Rusya ve İran destekli rejim, ülkenin güneyinde kontrolü tamamıyla eline geçirmiş durumda.

Bu hamlenin ardından Esed rejiminin Suriye'nin kuzeyindeki PYD unsurları ile anlaşmaya vararak İdlib için planlarını yürürlüğe koyacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.