IŞİD, Suriye'nin güneyindeki çatışma görüntülerini yayınladı

IŞİD, Suriye'nin güneyindeki çatışma görüntülerini yayınladı

Örgüte bağlı propaganda kanalı tarafından yayınlanan görüntülerde, Suriye'nin güneyinde IŞİD tarafından düzenlenen saldırılara ait görüntüler yer alıyor.

IŞİD'in propaganda kanallarından olan ve kısa bir süre önce kurulan "Hawran" Suriye'nin güneyindeki Dera ili kırsalında yaşanan çatışmalarla ilgili olarak 18 dakikalık "Büyük Zafer" isimli bir video yayınladı.

Videoda Rusya ve İran destekli rejim unsurlarına düzenlenen saldırıların yanında, örgütün muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği saldırılara ait görüntüler de yer alıyor.

Video kaydında örgütün Suriye'de ABD hava saldırısında öldürülen sözcüsü Ebu Muhammed el Adnan ile şimdiki sözcüsü Ebu'l Hasan el Muhacir'in ses kayıtları da kullanılmış.

On sekiz dakikalık videonun giriş kısmında birçok muhalif grubun liderine ait görüntüler paylaşılarak, bu muhalif grupların "işbirlikçi" oldukları mesajı veriliyor.

IŞİD'in her videosunda olduğu gibi bunda da muhaliflerden "Sahavat" olarak bahsediliyor.

h1-006.jpg

h2-003.jpg

h3-002.jpg

Videonun ilerleyen kısımlarında, örgütün ana haber ajansı olarak bilinen "Amak Ajansı" üzerinden kısa bir süre önce servis edilen fotoğraflara ait video kayıtları bulunuyor.

Muhaliflere yönelik Dera ili kırsalında  düzenlenen saldırılara ait görüntülerin de bulunduğu propaganda filminde, bölgede Rusya ile anlaşma sağlayan muhaliflerin teslim ettiği silah ve mühimmatlara ait görüntüler de paylaşılmış.

h6.jpg

h7.jpg

Propaganda filminde, bölgede IŞİD'e karşı operasyon gerçekleştiren muhaliflerin söylemleri belli oranda ön plana çıkarılmaya çalışılmış. Muhalifler tarafından yapılan konuşmalarda IŞİD'den "Terörist" ve "Kafir" olarak bahsediliyor.

h8.jpg

Dera kırsalındaki bölgede Rusya ile muhalifler arasında sağlanan anlaşmadan sonra rejim saflarına katılan muhaliflerden birisine ait olduğu belirtilen görüntüye de yer verilen videoda, bu kişiden de "Sahavat" olarak bahsedilmekte.

h9.jpg

IŞİD'in yayınladığı görüntülerde Dera kırsalındaki Şeyh Sad bölgesinde muhaliflere yönelik gerçekleştirilen bomba yüklü araç saldırısı da bulunuyor. 

h11.jpg

h12.jpg

h13.jpg

Örgüt tarafından bölgedeki muhaliflerin savunma hattına yönelik düzenlenen bir diğer saldırıdaysa, önce bomba yüklü araç savunma hattına kadar gideren infilak ettiriliyor ardından ise bir grup IŞİD'linin olduğu araç bölgeye baskın yaparak muhaliflerle çatışmaya giriyor.

h44.jpg

h55.jpg

Sonuç olarak:

Videonun isminden de anlaşılabileceği üzere IŞİD uzun bir süredir demoralize olan savaşçılarını motive etmeye çalışıyor. Bu motive çalışmalarının sadece Suriye için geçerli olduğu tabii ki söylenemez. Örgüt bu videolarıyla çok daha geniş bir kitleye ulaşmanın hedefinde. 

Aynı şekilde sosyal medya ağlarını da oldukça aktif bir şekilde kullanmaya devam eden sempatizanlar aracılığıyla da IŞİD'in yeni videoları ve örgütün söylemlerinin daha geniş bir çevreye ulaştırılmasının hedeflendiği rahatlıkla gözlemlenebiliyor.

Bu görüntüler özelinde konuşmak gerekirse, videonun giriş kısmında kullanılan Arapça marşı ve görseller, örgütün 2014 "Hilafet" öncesi kullandıklarıyla büyük benzerlik taşıyor. Örgüt aynı Arapça marşı, henüz "Hilafet" ilan edilmeden önceki dönemde Irak'taki "Sahavat" olarak isimlerilen yapının görsellerinde kullanıyordu.

Örgütün özellikle Irak'ta bir "yeniden doğuş" sürecine girdiği düşünülüyor. Bana kalırsa bu süreç Musul operasyonu döneminde aktif olarak sürdürülüyordu. Ancak halen Irak'ta "etkili" denebilecek saldırılar düzenlenebilmiş değil. Bu da örgütün operasyonel kapasitesinin halen çok aşağı seviyelerde olduğunun bir göstergesi. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum