Esed ve PYD anlaştı: Rejim Suriye'nin kuzeyine geri dönüyor

Esed ve PYD anlaştı: Rejim Suriye'nin kuzeyine geri dönüyor

PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Esed rejimiyle yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), rejimle yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. DSM, Esed rejimiyle müzakerelerin ilerletilmesi ve şiddetin sona ermesi konusunda anlaştıklarını duyurdu.

DSM, Cuma günü Şam'da rejim yetkilileriyle yaptıkları görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

DSM Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed ve DSM Başkanı Riad Dara başkanlığındaki DSM heyeti cuma günü ve dün Şam'da rejim yetkilileriyle görüşmeler yapmıştı.

DSM heyeti dün gece saatlerinde Kamışlı'ya giderken, toplantıdan memnun ayrıldıkları öğrenildi.

DSM yetkilileri, yapılan toplantıda müzakerelerin geliştirilmesi ve Suriye'de savaşın sona ermesi için komiteler kurulması kararı alındığını belirtti.

DSM'den yapılan yazılı açıklamada bu komitelerin tüm alanlarda oluşturulacağı belirtilerek, "Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır" denildi.

DSM Dış ilişkiler Sorumlusu Zozan Eluş, DSM heyetinin Şam'a rejim yetkililerinin resmi davetiyle gittiklerini ve bazı konuları görüşmek için toplandıklarını söyledi.

Rejim lideri Esed, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyini kontrol eden PYD güçlerine diyalog çağrısında bulunmuştu.

DSM Eşbaşkanı Riad Dara, Şam'daki görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada, görüşmelerin herhangi bir ön koşul olmadan gerçekleştiğini söylemişti.

DSM kaynaklarından edinilen bilgilere göre Suriye'nin kuzeyindeki Afrin kentinin Türkiye tarafından alınmasıyla Türkiye nedeniyle diğer elindeki yerler için kaygılan YPG ve DSG, rejimle ilişkilerini geliştirme ve bazı konularda ortaklaşma kararı aldı. Geçen hafta rejime bağlı memurlar ve mühendisler DSG'nin elindeki Tabka barajında çalışmaya başlamıştı.

Suriye'nin Kuzeyinde Haseke ve Kamışlı kentinde hem rejime bağlı askerler hemde DSG'ye bağlı güçler bulunuyor. Kamışlı kentinde 3 mahallede rejime bağlı askerler ile devlet kurumları bulunuyor.

Türkiye, PKK bağlantılı grupların bölgeden çıkarılmasını talep ediyordu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.