Suriye'nin kuzeyinde çözüm ve geçiş arayışı: Rejim ile PYD görüştü

Suriye'nin kuzeyinde çözüm ve geçiş arayışı: Rejim ile PYD görüştü

PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, Suriye’nin başkenti Şam’a giderek Esed rejimi yetkilileriyle görüştü.

PYD öncülüğündeki DSM kaynaklarının AFP’ye verdiği bilgiye göre, Şam’a giden heyet, burada Esed rejimi yetkilileriyle "Öz Yönetim" için müzakereler yürütecek.

Konuya ilişkin AFP’ye açıklamalarda bulunan DSM Eşbaşkanı Riyad Derrar, rejimin talebi üzerine, DSM heyetinin Şam’a ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, “Suriye’nin kuzeyine ilişkin bir çözüme ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

"Ön şart sunmadık"

Derrar, açıklamasında, “Müzakerelere başlamak için herhangi bir ön şart sunmadık. Suriye’nin kuzeyindeki duruma ilişkin yapacağımız bu müzakerelerin olumlu geçmesini umuyorum” şeklinde konuştu.

Rejim lideri Esed konuya dair yaptığı açıklamada sorunun çözümü için iki seçenek olduğunu belirterek, “Diyalog için kapıları açmış bulunuyoruz. Bu birinci çözümdür. Ancak, eğer diyalog gerçekleşmezse, DSM kontrolündeki bölgeye kuvvetlerimizi göndereceğiz. ABD güçlerinin orada bulunması hiçbir şeyi değiştirmez” demişti.

Toprakların yüzde 28’i DSG kontrolünde

PYD’nin temelini oluşturduğu DSM, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından destekleniyor. DSM kuvvetleri, Suriye topraklarının yüzde 28’ini kontrol altında tutuyor.

DSM, Suriye’nin doğusundaki Deyr ez Zor kenti ile Irak sınırı arasındaki IŞİD kontrolünde bulunan bölgeleri de ele geçirmek amacıyla saldırılarını sürdürüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.