Eski El Kaide müftüsü: ABD 2012'den bu yana Afganistan'dan çekilme yolları aradı

Eski El Kaide müftüsü: ABD 2012'den bu yana Afganistan'dan çekilme yolları aradı

El Kaide'nin eski müftüsü Ebu Hafs el-Moritani'nin 2012'de Afganistan ve Taliban hakkında ABD ile yaptığı görüşmeye dair açıklamaları dikkat çekti.

El Kaide'nin eski müftülerinden Moritanyalı Ebu Hafs el-Moritani (Mahfuz Veled el Valid) Taliban'ın zaferi ve Afganistan'da iktidara gelmesinin ardından ilgi çeken açıklamalarda bulundu ve ABD'lilerle 2012 yılında Afganistan savaşı hakkında yaptığı görüşmenin ayrıntılarına değindi.

Taliban hareketini yakından tanıdığını belirten Moritani, Taliban mensuplarının aksettirilmeye çalışıldığı gibi vahşi değil gayet medeni ve iyiliksever kimseler olduğunu ifade ederek, hareketin yönetimde başarılı olacağına inandığını, Allah'tan bunu dilediğini söyledi.

ABD'den Moritani'ye soru: "Afganistan'daki bataktan nasıl kurtulacağız"

Ebu Hafs el-Moritani'nin açıklamasında en ilginç kısım ise, 2012'de İran'daki hapis hayatının sonlandığı, Moritanya'ya döndüğü dönemde ABD'nin kendisiyle kurduğu temasa dair anlattıkları oldu.

Moritani bu görüşmeyle ilgili şunları dedi: 

"ABD'liler 2012'de benimle Afganistan'da saplandıkları bataktan nasıl kurtulacaklarını görüşmek istediler. Onlara Moritanyalı yetkililerin de görüşmede olmasını şart koştum. ABD'liler Molla Ömer'e yönetime dahil olmayı teklif ettiklerini ama onun kabul etmediğini söylediler. Onlara Molla Ömer ve Taliban bunca savaştan ve başarıdan sonra yönetimin bir parçası olmayı kabul etmez. Taliban ile diplomatik görüşmeler yapın ve Afganistan'dan çekilin. Afganistan'ın size bir saldırı kaynağı olmasını istemiyorsanız bunu Taliban ile görüşün. Taliban İslami cemaatlere bu konuda engel olacaktır dedim."

ABD'nin 2010-2012 dönemi Afganistan politikası

Kasım 2008'de ABD başkanlık seçimlerini Irak ve Afganistan savaşlarını bitirme vaadiyle kazanan Barack Obama, Pentagon'dan gelen istekler üzerine 2010'da Afganistan savaşını bitirmek yerine bu ülkeye daha fazla asker göndermek ve askeri masraf yapmakla Taliban'ı yenmeye çalışmak yolunu seçmişti.

Bu dönemde, Afganistan'a savaş açan önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminden daha çok ABD askeri Afganistan'a gönderilmiş ve bu ülkedeki ABD askeri varlığı 100 bini aşmış, ABD'nin Afganistan'daki askeri masrafları zirve yapmıştı.

'Yenilgisiz çekilme yolları arandı'

Fakat ABD'nin izlediği bu asker artırma stratejisine rağmen Taliban'ın yenilememesi üzerine 2012'de Afganistan'dan yenilgi olarak algılanmayacak çekilme yollarını aramaya başlamıştı.

Ebu Hafs el-Moritani ile ABD'nin görüşmesi de bu dönemde olmuştu. 2012'nin ikinci yarısında çözümün Taliban ile resmi diplomatik görüşmeler olduğuna kesin olarak kanaat getiren ABD, 2013'te Doha'da bu görüşmelere resmen başlamış, bir yandan Afganistan'da savaş Taliban'ın lehine devam ederken bir yandan süren müzakerelerle 29 Şubat 2020'de ABD ve Taliban arasında anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre ABD Afganistan'dan çekilecek, Taliban da Afganistan'dan ABD'ye bir saldırı yapılmasına müsaade etmeyecekti.

"Taliban'ın diplomatik başarısı askeri başarısından da üstün"

El-Moritani, herkesin Taliban'ın askeri başarılarını ve cesaretini takdir ettiğini ama siyasi başarılarından habersiz olduğunu belirterek hareketin Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile diplomatik görüşmeleri sürdüren siyasi heyetinin başarısının, Taliban'ın askeri başarılarından bile büyük olduğunu belirterek hareketin siyasi açıdan da çok başarılı bir oluşum olduğunu öne sürdü.

Ebu Hafs el-Moritani kimdir?

Moritanyalı olan Ebu Hafs el-Moritani çocukluğundan itibaren İslami ilimler eğitimleriyle meşhur ülkesinde yoğun bir eğitim aldı.

El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin belirttiğine göre Ebu Hafs el-Moritani Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali üzerine Sovyet işgalcilerine karşı savaşmak üzere 1980'li yıllarda Afganistan'a gelen gönüllülerin arasındaydı.

El-Moritani ilerleyen dönemde Afganistan'da bulunmaya devam etti, Usame bin Ladin'in bir dönem kaldığı Sudan'da da bulundu. 1998'de Sudan'ın başkenti Hartum'da Dana Otel'de kaldığının CIA tarafından tespitiyle bizzat dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Ebu Hafs el-Moritani'ye suikast düzenlenmesi emri verdi ancak El-Moritani bu suikasttan kurtulmayı başardı.

El Kaide müftülüğü

Taliban'ın Afganistan'da iktidarda olduğu esnada Kandahar'da medrese kuran El-Moritani, bu dönemde kendisini tamamen ilmi çalışmalara yöneltti. İlmi yönünün Afganistan'daki Araplarca beğenilmesi nedeniyle 1996'da Sudan'dan Afganistan'a yerleşen El Kaide kurucu lideri Usame bin Ladin, Ebu Hafs el-Moritani'yi El Kaide'nin müftüsü  yaptı ve üst düzey istişare heyetine aldı.

Eymen ez-Zevahiri, Haziran 2001'de El Kaide ile Mısır Cihad Cemaati'nin Ebu Hafs el-Moritani'nin "Müslümanları birlik olmaya teşvik eden kitapları vesilesiyle birleştiğini" belirtmektedir.

El-Moritani'nin 2012'de açıkladığı bilgilere göre Temmuz 2001'de, 2 ay sonra gerçekleştirilecek olan 11 Eylül saldırıları El Kaide yönetiminde istişare edildiğinde Ebu Hafs el-Moritani; Ebu Hafs el-Mısri, Ebu Hayr el-Mısri, Ebu Muhammed el-Zayat gibi bazı üst düzey El Kaide yöneticileriyle beraber bu saldırılara karşı çıktı.

Saldırılara karar verilmesi üzerine Ebu Hafs el-Moritani El Kaide'den ayrılarak Afganistan'da medresesindeki çalışmalara devam etti.

ABD'nin Afganistan'ı işgali üzerine bir müddet Afganistan ve Pakistan'da saklanan El-Moritani, 2003'te İran üzerinden bölgeden ayrılmaya çalışırken bu ülkede yakalandı ve ev hapsine mahkum edildi.

Temmuz 2012'de İran, Ebu Hafs el-Moritani'yi Moritanya'ya iade etti. Kendi ülkesinde tutuklanmayan El-Moritani halen Moritanya'da yaşamaktadır.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.