Eski Hizbullah Genel Sekreteri Tufeyli: İran Irak'ı Şiilerle birlikte batırmaya çalışıyor

Eski Hizbullah Genel Sekreteri Tufeyli: İran Irak'ı Şiilerle birlikte batırmaya çalışıyor

Lübnan Hizbullahı'nın ilk lideri Subhi Tufeyli İran yönetiminin Irak politikasına dair çok sert eleştirilerde bulundu.

Lübnan Hizbullah Hareketi'nin ilk Genel Sekreteri Subhi Tufeyli son cuma hutbesinde İran'ı ve İran yanlısı Şii grupları sert bir şekilde eleştirdi.

Şii grupların Irak'ta ABD, Suriye'de Rusya ile Müslümanlara karşı işbirliği yaptıkları savaşları "cihat", ölenlerini de "şehit" olarak sunup Şii halkı kandırdıklarını, din istismarıyla savaşçı topladıklarını kaydetti.

Tufeyli Birinci Dünya Savaşı'nda Irak'taki Şiilerin en önde gelen mercisi Mehdi Halisi önderliğinde İngiliz işgaline karşı direndiğini, akabinde de Irak'ta 'Sevretu-l Aşrin' (20 Devrimi) olarak bilinen Irak'ın bağımsızlığı için İngiltere'ye karşı gerçekleştirilen 1920 isyanını gerçekleştirdiklerine değindi. 

"İran rejimi tarihi saptırıyor"

Tufeyli mevcut İran rejiminin tarihi hakikatleri çarpıtmaya yönelik propagandalarla Irak Şiilerini "1914-1920'de İngilizlere karşı direnmelerinin tarihi bir hata olduğuna" ikna edildiklerini iddia ediyor.

"Iraklıları ABD işgaline İran ikna etti"

Bu propagandalarla İran'ın Iraklı Şiileri 2003'te ABD'nin Irak'ı işgalinde işbirliğine de ikna ettiğini ekledi.

Iraklı Şiilerin İran'ın yönlendirmesiyle ABD ve İran ile birlikte Irak'taki Sünnileri ülkeden "silmeye" yönelik saldırılara girişmekle suçlayan Tufeyli, Irak'ta Sünni varlığının ve etkisinin büyük ölçüde ortadan kalktığını öne sürdü.

Tufeyli yine İran'ın yönetiminde Irak'ta büyük bir Şii-Şii savaşının çıkmak üzere olduğunu ifade etti. İran'a bağlı Şii gruplarla Şii sivil halkın arasındaki mesafenin oldukça açıldığını, doğan halk muhalefetini bastırmak üzere İran yanlısı Şii grupların tıpkı Sünni halka olduğu gibi Şii halka yönelik de katliamlara girişebileceğini belirtti.

ABD işgalinin başladığı 2003'ten bu yana Şiilerce yönetilen Irak'ın mafya düzenine, yolsuzluklara, her türlü suça battığını belirten Tufeyli, İran yönetiminin kendisine rakip olarak gördüğü Irak'ı batırmak için, yönlendirdiği gruplarla kasten Irak'ı bu kargaşaya ittiğini belirtti.

Lübnan Hizbullahı'nın kurucularından ve ilk genel sekreteri olan Subhi Tufeyli, İran'ın müdahalesiyle bu makamdan indirilmiş ve yerine Abbas Musavi getirilmişti.

Tufeyli 2011'de başlayan Suriye iç savaşıyla İran, Iraklı Şii gruplar ve Lübnan Hizbullahı eleştirilerini artırması ve sertleştirmesi ile dikkat çekiyor. Aslen Lübnanlı olan Tufeyli'nin, dini eğitimini Irak'ın Necef kentinde aldığından bölgeyi iyi tanıdığına dikkat çekiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.