Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'a yolsuzluktan 12 yıl hapis

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'a yolsuzluktan 12 yıl hapis

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın yolsuzluk davasından suçlu bulunduğu bildirildi.

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak, Malezya Kamu Kalkınma Fonu'ndan zimmetine 42 milyon Malezya ringgitini (67 milyon lira) geçirdiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşmasında hakim karşısına çıktı.

Mahkeme Başkanı Rezak'ın söz konusu parayı zimmetine geçirdiğinin kanıtlandığını belirtti ve eski başbakanın suçlu bulunduğu kararı açıkladı.

Rezak, yolsuzluk başta olmak üzere 42 suçtan yargılanıyor. 

12 yıl hapis cezası

Malezya Kamu Kalkınma Fonu (1MDB) yolsuzluğu soruşturması kapsamında suçlu bulunan eski Başbakan Necip Rezak, 12 yıl hapis ve 210 milyon Malezya Ringgiti (341 milyon TL) para cezasına çarptırıldı.

Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi'ndeki bugünkü karar duruşmasında Necip, 42 suçlamanın 7'sinden hüküm giydi.

Hakim Mohd Nazlan, suç kapsamında verilmesi gereken kırbaçlama cezasının ise Necip'in yaşından ötürü uygulanmayacağını kaydetti.

Süreç

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın 2009'da kurduğu Malezya Kamu Kalkınma Fonu, 2015 yılında Rezak'ın zimmetine para geçirdiği iddialarıyla gündeme gelmişti. O dönemde Rezak'ın 681 milyon doları kendi hesabına geçirdiği iddia ediliyordu.

Rezak, söz konusu paranın dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz talimatıyla yapılan bağış olduğunu öne sürmüştü.

İsviçre hükümeti 2016'da yaptığı incelemede, kakınma fonundan toplam 4,5 milyar dolar para kaçırıldığını öne sürmüştü.

Necip Rezak aynı yıl davayı soruşturan başsavcıyı görevden almış ve hakkında açılan yolsuzluk davasından aklanmıştı.

Mahathir Muhammed'in liderliğindeki Umut İttifakı koalisyonunun Mayıs 2018'de genel seçimleri kazanmasının ardından kalkınma fonu soruşturmaları yeniden başlamış, Rezak ve ailesine yurtdışı yasağı getirilmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.