Eski Twitter çalışanı Suudi Arabistan için casusluk yapmakla suçlanıyor

Eski Twitter çalışanı Suudi Arabistan için casusluk yapmakla suçlanıyor

Twitter'ın eski çalışanı Ahmad Abouammo'ya Suudi Arabistan için casusluk yaptığı iddiasıyla dava açıldı.

Sosyal medya platformu Twitter'ın eski çalışanı Ahmad Abouammo'nun muhaliflerin kişisel bilgilerini Suudi Arabistan yönetimine sızdırdığı iddiasıyla açılan dava geçtiğimiz hafta başladı. 

Abouammo, Riyad yönetimi için "casusluk yapmak ve muhalifleri hapis ve işkenceye maruz bırakmakla" suçlanıyor.

ABD Savcı Yardımcısı Colin Sampson,  Arapça bilen ABD vatandaşı Abouammo'nun, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın oğlu Bader Al-Asaker tarafından "köstebek" olarak işe alındığı yönündeki suçlamasını doğrulamak amacıyla tanıkların ifadesini aldı. 

Sampson, bilgi sızdırması karşılığında Abouammo'ya bir Hublot saatinin ve 300 bin doların verildiği iddiasını dile getirdi.

Abouammo'nun avukatı Jerome Matthews, müvekkilinin federal yetkililerle iş birliği yaptığını söyledi.

"Müvekkilinin ABD'den kaçmak için fırsatı olmasına rağmen" bu ülkede kalmaya devam ettiğini kaydeden Matthews, jüriye "Her şey her zaman göründüğü gibi değil. Bağlam önemli, resmin tamamına bakmak önemli." dedi.

Twitter çalışanları ifade verdi

San Francisco’daki federal mahkemede şirketinin mevcut ve eski çalışanları Abouammo'ya karşı ifade verdi. Şirketin gizlilik ve veri erişim politikalarını açıklayan çalışanlar, kullanıcıların e-posta adreslerine, telefon numaralarına, IP adreslerine ulaşılması durumunda doğabilecek ihlallere dikkat çekti.

İnsan hakları örgütleri, 2015 yılında Abouammo ve işbirlikçileri tarafından çalınan bilgilerin ciddi sonuçlara yol açtığını savunuyor. Onlar arasında muhaliflerin Suudi Arabistan'ın gizli hapishanelerde tutulması, elektrik şoku, dayak ve diğer işkence türlerine maruz kalması gösteriliyor.

20 yıl hapis cezası alabilir

Bloomberg'in haberine göre, Twitter'da küresel medyanın eski başkan yardımcısı ve Abouammo'nun amiri olan Katie Jacobs Stanton, ikilinin Suudi kraliyet ailesi üyesi, milyarder Al Waleed bin Talal Al Saud'un evini nasıl ziyaret ettiğini anlattı.

Savcılar, jüri üyelerine Abouammo'nun Bayan Stanton'a ve küresel medya ekibine gönderdiği 2015 tarihli bir e-postayı gösterdi. Burada Abouammo'nun "Veliaht Prens Salman bin Abdülaziz Al Saud'un ekibiyle güçlü bir ilişki kurdum. Şu anda Twitter için resmi bir duyuru için majestelerinin ekibiyle birlikte çalışıyorum." dediği aktarılıyor.

Abouammo, 2015 yılında Seattle'daki Amazon'da çalışmak için Twitter'dan ayrıldı. Davaya bakan yargıçlar, 20 yıldan fazla bir süredir ABD'de yaşadığı için onu kefaletle serbest bırakmıştı. 

ABD'de yasadışı bir yabancı ajan olarak hareket etmek dahil çok sayıda suçlamayla karşı karşıya olan Abouammo'nun iki hafta sürmesi beklenen duruşma sonunda 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.