İsrail ve Rusya arasında "Yahudi Ajansı" gerilimi

İsrail ve Rusya arasında "Yahudi Ajansı" gerilimi

Rusya, Rus vatandaşlar hakkında bilgi topladığı iddiasıyla Yahudi Ajansı'nın ülkedeki çalışmalarını sonlandırmak istiyor, İsrail ise bu iddiaları reddediyor ve ajansın faaliyetlerinin sürmesini talep ediyor.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Moskova yönetiminin Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırması girişiminin ikili ilişkilerde derin bir yara bırakacağı konusunda uyardı.

İsrail hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Lapid'in pazar günü üst düzey yetkililerle yaptığı bir toplantıda, Rusya'nın Yahudi Ajansı'nın ofislerini kapatması yönündeki kararının ikili ilişkileri zedeleyecek bir adım olarak nitelendirdi.

Lapid'in talimatı dahilinde İsrailli bir heyetin Yahudi Ajansı'nın ülkedeki faaliyetlerinin devam etmesi için Rusya'ya giderek yetkililerle görüşmelerde bulunacağı söyleniyor.

Rusya Adalet Bakanlığı ajansın ülkede faaliyet gösteren ofisinin kapatılmasını talep etmiş ve Moskova'daki bir bölge mahkemesi bakanlığın talebi üzerine 28 Temmuz'da Yahudi Ajansı'nın ülkedeki geleceği hakkında duruşma planladığı aktarılmıştı.

Rus yetkililer bu talebin söz konusu ajansın Rusya yasalarını ihlal ettiğini tespit etmesinden sonra geldiğini belirtti.

Jeruselam Post'un üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre Rusya'nın bu kararı Yahudi Ajansı'nın ülkede Rus vatandaşlar hakkında yasadışı bir biçimde bilgi topladığı iddiası ile de ilgili olduğu ifade edildi.

Ancak İsrail ve ajans bu iddiayı reddetmişti.

1929 yılında kurulan Yahudi Ajansı 1989'da Rusya'da faaliyetlerine başlamış ve ülkedeki binlerce Yahudinin İsrail'e göç etmesine aracılık etmişti.

Ajansın genel olarak dünya genelindeki Yahudileri İsrail'e ulaştırma çabası içerisinde çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum