Etiyopya, Mısır ve Sudan Nil barajı görüşmelerine devam ediyor

Etiyopya, Mısır ve Sudan Nil barajı görüşmelerine devam ediyor

2011'den bu yana barajla ilgili uzun süren müzakerelerde şimdiye kadar Etiyopya ile aşağı havza komşuları arasında bir anlaşma sağlanamadı.

Etiyopya, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Addis Ababa yönetimi tarafından Nil nehri üzerine inşa edilen ve üç ülke arasında uzun süredir devam eden gerginliklerin kaynağı olan tartışmalı baraj konusunda Mısır ve Sudan ile ikinci tur müzakerelere başladığını duyurdu.

Etiyopya bu ay Rönesans Barajı'nın dördüncü ve son dolgusunun tamamlandığını duyurdu.

Mısır ve Sudan, 4,2 milyar dolarlık devasa barajın Nil suyundan aldıkları payı ciddi ölçüde azaltacağından korkuyor ve Addis Ababa yönetiminden defalarca anlaşmaya varılana kadar barajı doldurmayı durdurmasını talep etmişti.

Yıllardır bu konuda anlaşmazlık yaşayan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Temmuz ayında dört ay içinde bir anlaşmaya varma konusunda mutabık kaldı ve Ağustos ayında görüşmelere yeniden başladı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sosyal medyada "Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nın (#GERD) yıllık işletmesine ilişkin üçlü müzakerenin ikinci turu bugün, 23 Eylül 2023'te Addis Ababa'da başladı" ifadelerini kullandı.

2011'den bu yana barajla ilgili uzun süren müzakerelerde şimdiye kadar Etiyopya ile aşağı havza komşuları arasında bir anlaşma sağlanamadı.

Mısır: Baraj bizim için varoluşsal bir tehdit

Mısır, su ihtiyacının yüzde 97'sini Nil'den karşıladığı için barajı uzun süredir varoluşsal bir tehdit olarak görüyor.

Baraj, Etiyopya'nın kalkınma planlarının merkezinde yer alıyor ve Şubat 2022'de Addis Ababa yönetimi ilk kez elektrik üretmeye başladığını duyurdu.

Tam kapasitede ile üretim yapılması durumunda 1,8 kilometre uzunluğunda ve 145 metre yüksekliğindeki devasa hidroelektrik barajı 5.000 megavattan fazla elektrik üretebilir.

Bu, Etiyopya'nın şu anda 120 milyonluk ülke nüfusunun sadece yarısının erişebildiği elektrik üretimini iki katına çıkaracak bir gelişme.

Şu anda bir iç savaşın içinde olan Sudan'ın konumu son yıllarda birçok değişiklik gösterdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.