Mısır ile Etiyopya arasında 'Rönesans Barajı' müzakereleri çöküyor mu?

Mısır ile Etiyopya arasında 'Rönesans Barajı' müzakereleri çöküyor mu?

Mısır'ın Etiyopya ile bir yıldır devam eden tartışmalı Rönesans Barajı müzakerelerinden çekilebileceği bildirildi.

Mısır'ın Birleşik Arap Emirliği ara buluculuğunda Rönesans Barajı konusu üzerine Etiyopya ile devam eden görüşmeleri sonlandırabileceği öne sürüldü.

Batılı diplomatik bir kaynak El Arabi el Cedid'e yaptığı açıklamada, Mısır'ın BAE'de Rönesans Barajı hakkında Etiyopya ile yapılan görüşmelerden çekilebileceğini söyledi.

Kaynağa göre Mısır, görüşmelerde ilerleme kaydedilemediği için müzakerelerden çekilebileceğini BAE'li yetkililere bildirdi.

Mısırlı bir yetkili, Kahire yönetiminin Addis Ababa ile gerçekleşen görüşmelerin bir kıymeti olmadığı ve herhangi önemli bir ilerleme sağlanmadığı sonucuna vardığını belirtti.

Yetkili ayrıca, Kahire yönetiminin, dünya güçlerinin bu krizi çözmede bir çıkarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda Abu Dabi'deki görüşmelerin Mısır'ın pozisyonunu kötü etkilediğini düşündüğünü aktardı.

Bir yıldır devam eden görüşmeler, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasındaki gerilimi dindirmeyi hedefliyordu.

Rönesans Barajı krizi

Etiyopya'nın tartışmalı Rönesans Barajı, Mısır ve Sudan'ın tepkisini çekiyordu. Bölgede özellikle Mısır ile Etiyopya halen baraj sebebiyle ciddi bir kriz içerisinden geçiyor.

Baraj, inşaatının başladığı 2011 yılından bu yana Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim kaynaklarından biri haline geldi.

Mısır, projenin Nil sularındaki payını azaltabileceğinden endişe ediyor. Kahire yönetimi daha önce, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerindeki Rönesans Barajı'nı işletmesini tek taraflı olarak sürdürme girişimini kınamıştı.

Etiyopya ise barajın ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor. Başbakan Abiy Ahmed Ali, ülkesinin bu hamlesinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini savunuyor.

Abiy açılış töreninde "Barajın bize, Mısır'a, Sudan'a ve diğer kıyıdaş ülkelere fayda sağlayacağı şekilde hepimizi iş birliği yapmaya çağırıyorum" demişti.

Öte yandan Etiyopya hükümeti, barajın ekonomik kalkınma konusunda önem teşkil ettiğini ve baraj projelerinin Mısır ve Sudan'a tehdit teşkil etmediğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.