Mısır'da nüfusu azaltmak için kadınlara doğum kontrol teşviki verilecek

Mısır'da nüfusu azaltmak için kadınlara doğum kontrol teşviki verilecek

Mısır'da ekonomik krizdeki Abdulfettah es Sisi yönetiminin nüfus artışını kontrolde tutmak için iki veya daha az çocuğu olan evli kadınlara maddi teşvik vermeye hazırlandığı bildirildi.

(Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır hükümeti, ülkedeki nüfus artışını kontrol altına almak için iki veya daha az çocuğu olan evli kadınlara yıllık bin Mısır Lirası (616 Türk Lirası) ödemeye hazırlanıyor.

Al-Monitor'ün haberine göre, Maliye ve Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanlıklarının imzaladığı protokol kapsamında hayata geçirilecek olan teşvik programı, 21-45 yaş grubundaki kadınların doğurganlık oranını düşürmeyi amaçlıyor.

İki ya da daha az çocuğu olan kadınlara 45 yaşında teşvik ödemesi yapılacak

Program kapsamında, Mısır'da iki ya da daha az çocuğu olan her kadın, söz konusu programa katıldığı yıldaki yaşı baz alınarak 45 yaşına girdiğinde kendisi adına programda biriken parayı alabilecek.

Kadınların üçüncü çocukları olduğunda ise program dışına çıkarılacak ve herhangi bir talepte bulunma haklarını kaybedecekler.

Ülkedeki aşırı nüfusu "demografik özellikleri geliştirerek" kontrol altına almayı amaçlayan 'Ailenin Gelişimi için Ulusal Proje' kapsamında hayata geçirilen teşvik programının imza töreninde konuşan Planlama Bakanı Hala al-Saeed, programın "nüfus artışını yavaşlatmayı ve böylece Mısır vatandaşlarının hayat şartlarını geliştirmeyi hedeflediğini" ileri sürdü. 

"Nüfusun yalnızca yarısına yetecek kadar ekonomik kaynak var"

Mısır devlet istatistik kurumu CAPMAS'ın paylaştığı verilere göre Mısır, 104 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık Arap ülkesi ve en kalabalık üçüncü Afrika ülkesi olma özelliği taşıyor. 2022 yılında nüfusu 1,6 milyon kişi artan Mısır'ın nüfusunun mevcut durumda 2052 yılında 192 milyona ulaşması bekleniyor. Hükümetin doğum kontrolü çalışmalarının etkisini göstermesi durumunda bu sayının 143 milyon olacağı öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFP) araştırmasına göre, Mısır'ın 1970'li yıllarda kadın başına 5,6 olan doğurganlık oranı, hükümetin doğum kontrolü için yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2008 yılında 3'e gerilemişti.

Söz konusu oran, 2014 yılında yeniden 3,5'e yükselirken 2022'de 2,8 olarak ölçülmüştü. Mısır Nüfus ve Sağlık Anketi isimli 2014 tarihli bir araştırma ülkedeki evli kadınların yaklaşık yüzde 59'unun doğum kontrol yöntemlerini kullandığını göstermiş, bu oran 2021'de yüzde 66'ya yükselmişti. 

Al-Monitor'e konuşan Mısır Ekonomik ve Sosyal Çalışmalar Merkezi Başkanı Adel Amer, artan nüfusun ülkenin ekonomik kaynaklarına baskı yaptığını ifade etmiş ve Mısır'ın ekonomik kaynaklarının ülkenin mevcut nüfusunun yalnızca yarısı için yeterli olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Kaynak: Duvar, Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.