Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Mısır

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Mısır

İslam aleminin en önemli coğrafyalarından biri olan Mısır, bağımsızlığını kazandığı yıllardan bugüne istikrarsızlık ve siyasi baskıyla anılmakta olan bir ülke.

Mısır’da halihazırda on binlerce Müslüman siyasi ve dini gerekçelerle cezaevlerinde tutuluyor.

100 milyonu aşkın nüfusuyla İslam aleminin en büyük ülkeleri arasında yer alan Mısır, bir asırdan uzun süredir yabancı güçlerin etkisi alında bulunan bir ülke.

İlk olarak İngiltere, ardından Sovyetler Birliği, son olarak ise ABD ve İsrail etkisinde kalan Mısır’da Müslümanlar yıllardır baskı ve yıldırma politikalarıyla karşı karşıya.

1940’lardan bugüne Mısır Müslümanlarının siyasi ve dini taleplerine karşılık olarak birçok tutuklama kampanyası yürütüldü. Çok sayıda Müslüman lider idam edildi yahut işkenceler sonucu can verdi. Yüz binlerce Müslüman cezaevlerine atıldı.

Buna rağmen Mısır’da İslami hareketlerin faaliyetleri devam etti ve Müslümanların siyasi, sosyal ve dini talepleri güçlü bir şekilde dile getirildi. Ülkede bulunan birçok İslami hareket, siyasi yönetimin baskılarına rağmen çalışmalarını sürdürdü.

Son olarak 2013 yılında gerçekleştirilen darbeyle beraber çok sayıda Mısırlı Müslüman cezaevlerine atıldı. Halen 60 bini aşkın kişinin siyasi ve dini gerekçelerle cezaevlerinde tutulduğu Mısır’da bu kişilere yönelik işkence ve idam gibi ihlaller devam ediyor.

infografik-misir.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.