"Mısır Rusya'ya gizlice mühimmat göndermeyi planlıyor"

"Mısır Rusya'ya gizlice mühimmat göndermeyi planlıyor"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin Rusya için 40 bin roket üretimini planladığı ve bunların sevkiyatının gizli tutulmasını istediği öne sürüldü.

(Fotoğraf: Kremlin)

Mısır'ın Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya gizlice roket tedariki yapmayı planladığı iddia edildi.

Washington Post'un yakın zamanda sızdırılan ABD istihbarat belgelerine dayandırdığı habere göre, ABD'nin Orta Doğu'daki en sıkı müttefiklerinden Mısır'ın darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, şubat ayında gizli bir şekilde Rusya'ya gönderilmesi için 40 bin kadar roketin üretilmesi talimatı verdi.

ABD istihbaratının sızdırılan belgelerinde, 17 Şubat tarihli gizli belgenin bir bölümünde Sisi ve Mısır ordusu yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin yanı sıra ayrıca Rusya'ya topçu mühimmatı ve patlayıcı tedarik edilmesi planları da yer alıyor.

Belgenin söz konusu bölümünde Sisi'nin askeri yetkililerden, Rusya'ya gönderilmesi planlanan mühimmatın üretiminin ve sevkiyatının Batı ile sorunlara mahal vermemek amacıyla gizli tutulmasını istediği bilgisi bulunuyor.

"ABD sevkiyatın gerçekleşip gerçekleşmediği bilgisinden yoksun"

Habere göre üst düzey ABD'li yetkili, Mısır'ın Rusya'ya gizli tedarik planlarına ilişkin "Bu planın uygulandığından haberdar değiliz. Bunun gerçekleştiğini tespit etmedik." dedi.

Belgelerde, Rusya'nın neden roket edinimiyle ilgilendiğine ilişkin açık bir ifade yer almazken Rus ordusunun Ukrayna'daki savaşta büyük miktarda mühimmat tükettiği yazıyor. ABD hükümeti halihazırda Kuzey Kore'nin gizlice Rusya'ya topçu mermisi tedarik ettiğini ve Çin'in de aynı türden sevkiyat yapmayı göz önünde bulundurduğunu öne  sürmüştü.

Sisi'nin gizlice Rusya'ya gizlice silah tedariki planladığı iddiaları, "ABD, Mısır'ı desteklemeye devam etmeli mi?" sorularını da beraberinde getirdi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler ve Ödenekler Komiteleri üyesi Senatör Chris Murphy, "Mısır Orta Doğu'daki en köklü müttefiklerimizdendir. Sisi'nin Ukrayna'da kullanılabilmesi amacıyla gizlice Rusya için roket ürettiği doğruysa ilişkilerimizin durumunu ciddi bir şekilde değerlendirmeye ihtiyacımız olur." diye konuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.