Türkiye ve Mısır arasında yakınlaşma sürüyor

Türkiye ve Mısır arasında yakınlaşma sürüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile karşılıklı büyükelçi atamasına ilişkin "Temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi hususunda somut adımlar atıyoruz." dedi.

(Fotoğraf: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri Türkiye'ye yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İkilinin dün yaptığı görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Çavuşoğlu önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirmek için somut adımlar atma konusunda Şukri ile mutabık kaldıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanlarımızın Doha'da görüşmesinden bu yana ilişkilerimizin kazandığı ivmeden memnuniyet duyuyoruz. Bugün mevkidaşım ve kardeşim Şukri'ye bu ivmeyi sürdürme irademizi yineledik. Mısır'la açtığımız yeni sayfayı ortak projelerle, başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz ve önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirmek için somut adımlar atma konusunda da bugün mutabık kaldık." dedi.

Çavuşoğlu'nun görüşmelere dair açıklamaları şu şekilde:

Libya

"Bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız. Bugünkü görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığına, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimize fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın işbirliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz ve önümüzdeki süreçte birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Suriye

Suriye'deki kalıcı barış ve istikrar, hepimiz için önemli. Bunun için ciddi adımların atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Bu konuda da yine yakın işbirliği içinde olacağız. Görüş alışverişinde olacağız. Suriye konusunda da, temel konularda tabii ki görüş birliğimiz var. Amacımız; Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğidir ve siyasi sürecin canlandırılması gerekiyor. Biz Türkiye olarak her fırsatta Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve sınır bütünlüğüne olan desteğimizi söylüyoruz. Herkesten daha fazla buna bağlıyız çünkü yanı başımızdaki komşunun içinde bulunduğu her şart, bizi doğrudan etkiliyor. Tıpkı Libya'daki gelişmelerin doğrudan Mısır'ı etkilediği gibi.

O nedenle bizim önceliğimiz, burada da terörle mücadele olmalıdır ve insanların gönüllü bir şekilde, güvenli bir şekilde dönmesinin şartlarını oluşturmamız lazım. Bunun için de rejimle de angajman önemli. Bizim de şu anda yapmaya çalıştığımız o. Ama bizim oradaki şu andaki mevcudiyetimiz, bize yönelik tehditlerin hatta Suriye'nin bölünmesine yönelik çabaların da önlenmesi bakımından çok önemlidir. Bir terör koridorunun oluşmasını da biz engelledik Suriye'de.

Büyükelçi atamaları

Bu konuyu da bugün birlikte ele aldık ve temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi hususunda somut adımlar da atıyoruz. Zaten Kahire'de bu konuda birlikte çalışma konusunda karar almıştık. Önümüzdeki dönemde ortak bir açıklamayla biz sizleri bilgilendireceğiz ve o güne kadar da bazı adımlar da atmaya devam edeceğiz. Herhangi bir sorunun olmadığını da söylemek isterim şimdiden."

Öte yandan Çavuşoğlu, Türkiye ve Mısır arasında 10 milyar dolar seviyesinde ticaret hacminin olduğunu ve bunu 15 milyar dolar seviyesine çıkarabileceklerini söyledi.

İkili ilişkilerin hızla geliştiğinin altını çizen Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise şu açıklamaları yaptı:

"Bu hızlı bir şekilde beraberce karşılıklı ziyaretlerden ve gerçekten ortak vizyonumuz ve aynı zamanda güçlü bir siyasi irade var arkamızda. Her iki ülkede ilişkilerin, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha da aktifleştirilmesi ve her alanda yükselmesi için.

Libya kurumlarının tekrar sorumluluklarını geri almaları gerektiği ve orada nezih ve şeffaf seçimlerin yapılması, Libya halkının iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve Libya'nın toprak birliğinin korunması konusunda hemfikiriz.

Her iki ülkeyi ve halkı birbirine bağlayan tarihi ilişkiler mevcuttur ve bu ilişkileri daha da yukarıya taşımak çok çok önemli. Bu da bölge için de uluslararası düzeyde de herkese yararlı olacaktır."

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.