Etiyopya ve Güney Sudan arasında güvenlik anlaşmaları

Etiyopya ve Güney Sudan arasında güvenlik anlaşmaları

Etiyopya ve Güney Sudan, silahlı grupların faaliyetlerini engellemek amacıyla güvenlik alanında bir dizi anlaşmaya vardı.

Etiyopya ile Güney Sudan arasında güvenlik alanında stratejik bir anlaşmaya varıldı.

Güney Sudan yetkililerinin Etiyopya'ya düzenlediği bir ziyaret sonrası çarşamba günü iki ülke arasında güvenlik iş birliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya göre iki ülke "sınır bölgelerinde ve Doğu Afrika bölgesinde istikrarı baltalama uğraşı içerisinde olan terörist, isyancı, silahlı gruplar ve organize suç örgütlerine" karşı birlikte hareket edecek.

İki ülke ayrıca yasa dışı silah ve uyuşturucu ticaretine karşı sınır bölgelerinde müşterek birtakım önlemler alacak.

Öte yandan Güney Sudanlı yetkililer, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) projesinin elektrik arzının karşılanması bakımından hayati bir rol oynadığını ve bunun bölgesel entegrasyonu sağlayacağını söyledi.

Rönesans Barajı krizi

Baraj, inşaatının başladığı 2011 yılından bu yana Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim kaynaklarından biri haline geldi.

Mısır, projenin Nil sularındaki payını azaltabileceğinden çekiniyor. Kahire yönetimi daha önce, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerindeki tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nı işletmeyi tek taraflı olarak sürdürme girişimini kınamıştı.

Etiyopya ise barajın ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor. Başbakan Abiy Ahmed Ali, ülkesinin bu hamlesinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini savunuyor.

Abiy açılış töreninde "Barajın bize, Mısır'a, Sudan'a ve diğer kıyıdaş ülkelere fayda sağlayacağı şekilde hepimizi iş birliği yapmaya çağırıyorum" demişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.