Mogadişu yönetimi 'baraj krizi'nde Etiyopya'ya karşı Mısır'ın yanında

Mogadişu yönetimi 'baraj krizi'nde Etiyopya'ya karşı Mısır'ın yanında

Somali, Etiyopya'nın Nil barajında tek taraflı eylem planına karşı çıkan Mısır'a destek çıktı.

Mısır ile Somali müşterek bir açıklamada Etiyopya'nın Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) üzerinde tek taraflı eylemlerine karşı çıktığını duyurdu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Somalili mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud, Mısır'ın başkenti Kahire'de Nil barajını da içeren görüşmelerde bulundu. İkili daha sonra ortak bir açıklama yayımladı.

Etiyopya'nın Nil barajındaki 'tek taraflı eylemlerine' atıf yapılan açıklamalarda, ortak bir iş birliği gerçekleştirerek koordinasyon ve problemler üzerine istişareyi sağlama vurgusu yapıldı.

Mısır ve Somali'nin ortak açıklamasında "(Etiyopya) barajının doldurulması ve işletilmesi konusunda yasal açıdan bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasına acil bir şekilde ihtiyaç var." ifadeleri kullanıldı.

Üç ülke arasında baraj konusundaki son müzakereler geçtiğimiz yılın nisan ayında gerçekleşmişti. Afrika Birliği'nin liderlik ettiği görüşmelerde Sudan ve Mısır, sorunun çözülememesinin nedeni olarak Etiyopya'yı işaret etmiş ve bunun ardından baraj konusunda tansiyon yükselmişti.

Rönesans Barajı krizi

Baraj, inşaatının başladığı 2011 yılından bu yana Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim kaynaklarından biri haline geldi.

Mısır projenin Nil sularındaki payını azaltabileceğinden çekiniyor. Mısır daha önce, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerindeki tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nı işletmeyi tek taraflı olarak sürdürme girişimini kınamıştı.

Etiyopya ise barajın ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor. Başbakan Abiy Ahmed Ali, ülkesinin bu hamlesinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini savunuyor. Abiy açılış töreninde "Barajın bize, Mısır'a, Sudan'a ve diğer kıyıdaş ülkelere fayda sağlayacağı şekilde hepimizi iş birliği yapmaya çağırıyorum" demişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.