Mısır ile Etiyopya arasında 'Rönesans Barajı' gerilimi

Mısır ile Etiyopya arasında 'Rönesans Barajı' gerilimi

Etiyopya'nın Rönesans Barajı'nı üçünkü kez doldurma kararı, Mısır ile Etiyopya arasında tansiyonun yükselmesine sebebiyet verdi.

Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Rönesans Barajı'nı Ağustos ayı itibaren doldurma kararı Mısır ile Etiyopya arasında gerilimlerin artmasına neden oldu.

Mısırlı yetkililer, Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararının, geçmiş yıllarda sağlanan anlaşmanın bir ihlali olduğunu savundu.

El Arabi El Cedid'e konuşan Mısırlı bir devlet yetkilisi "Mısır ve Sudan ile barajın doldurulması ve işletilmesine dair bir anlaşma maddesi olmaksızın Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararı, 2015 yılında imzalanan İlkeler Bildirgesi anlaşmasına yönelik yükümlülüklerinin bir ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yetkili ayrıca, Etiyopya'nın baraj hakkında aldığı tek taraflı kararların Mısır ve Sudan halkını etkilediğini, böylece söz konusu kararı reddetme hakkına sahip olduklarına değindi.

Mısırlı bazı yetkililerin, Kahire hükümetinin barajda yaşanan sorunların çözümü için Etiyopya üzerinde daha fazla baskı kurmayı sağlayacak bir öneriyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunmaya zorladığı biliniyor.

Mısır'ın sorunun çözüme kavuşturulması hususunda BM Güvenlik Konseyine birden fazla kez başvurduğu ancak bir sonuca ulaşılamadığı ifade ediliyor.

Rönesans Barajı krizi

Baraj, inşaatının başladığı 2011 yılından bu yana Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim kaynağı oldu.

Mısır, projenin Nil sularındaki payını azaltabileceğinden çekiniyor. Mısır daha önce, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerindeki tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nı işletmeyi tek taraflı olarak sürdürme girişimini kınamıştı.

Etiyopya ise barajın ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor. Başbakan Abiy, ülkesinin bu hamlesinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini savunuyor. Abiy açılış töreninde "Barajın bize, Mısır'a, Sudan'a ve diğer kıyıdaş ülkelere fayda sağlayacağı şekilde hepimizi iş birliği yapmaya çağırıyorum" demişti.

Kaynak: BBC Türkçe, Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.