BAE ve Mısır'ın Somali'deki gizli askeri eğitim planı deşifre oldu

BAE ve Mısır'ın Somali'deki gizli askeri eğitim planı deşifre oldu

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın gizli bir projeyle Somali'de silah altına alınan kişileri eğittiği bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Mogadişu yönetimi ile iş birliği doğrultusunda silah altına alınan Somalililere askeri eğitimlerin verileceği bir program yürütüyor.

BAE ve Mısır tarafından Somali'nin başkenti Mogadişu'da ortak yürütülen girişim çerçevesinde çeşitli kabilelerden silah altına alınan 3 bin Somalilinin eğitilmesi hedefleniyor.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre, Mogadişu yönetimine bağlı üst düzey isimler, BAE ve Mısırlı yetkililerin güvenlik personellerinin de katılımıyla cumhurbaşkanlığı ofisinde askere alım işlemlerini gizli bir şekilde gerçekleşti.

Öte yandan askere alma süreci içerisinde yer alan üst düzey Mogadişu yönetimi güvenlik yetkilisi MEE'ye BAE ve Mısır'ın, Somalili güvenlik güçlerini projeye dahil ettiğini doğruladı. Somalili yetkili, bu güvenlik güçlerinin birçoğunun kırsaldaki aşiretlerden, emniyet ve askeri birliklerden seçildiğini söyledi.

Bu doğrultuda BAE'nin finansman sağladığı projede 18 ila 28 yaşında, kendilerine 'yüksek maaş' teklif edilen Somalilerin bir kısmı halihazırda askeri eğitim için Mısır'a gönderilmiş durumda.

Bazı Somalililerin ise Mısır'da askeri eğitim almak üzere Mogadişu'daki bir askeri kampta bekletildiği ifade ediliyor.

Askere alınan Somalilerden bir kısmı ise BAE'nin Somali'nin Bosaso şehrindeki askeri eğitim tesisinde eğitildiğini söyleniyor.

Aylık 400-500 dolar maaş

MEE'nin yerel kaynaklarla yaptığı görüşmelerde, silah altına alınacak Somalililere aylık olarak 400-500 ABD doları vaat edildiği belirtiliyor.

Ancak söz konusu kamptaki yaşam şartlarının pek de iç açıcı olmadığı aktarılıyor.

Başkentteki askeri kamptan cumartesi günü sabah saatlerinde kaçan Muhammed (Gerçek isminin gizli kalmasını talep ediyor), MEE'ye yaptığı açıklamada, kampta yeterli gıda ve tıbbi bir tesisin bulunmamasından şikayet ediyor.

Muhammed'in aktarımına göre, kamptaki ağır yaşam şartları nedeniyle ekip ayı ortasında 5 Somalili hayatını kaybetti.

MEE'ye konuşan Muhammed ayrıca kampta askere alınan 2 bin kişinin olduğunu da sözlerine ekliyor.

Üst düzey Mogadişu yönetimi güvenlik yetkilisinin yeni askere alınanları bilgilendirdiğine göre BAE, Somali'de kendi güvenlik ayağını yeniden canlandırma arayışında.

Öte yandan El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın BAE-Mısır ortaklığıyla bahsi geçen yeni gizli projeye dahil edilen Somalili askerleri geçen ay bombalı araç saldırısıyla hedef aldığı ve bunlardan 10'unun öldüğü ifade ediliyor.

BAE ve Somali ilişkileri

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Katar'a yönelik ambargosuna destek çıkmayı reddeden Mogadişu yönetimi ile BAE arasındaki ilişkiler geçtiğimiz dönemde bozulmuştu.

Önceki dönemlerde BAE ile iyi ilişkilere sahip olan Mogadişu yönetimi ambargoya destek vermeyi reddedip, tarafsız kalınca ilişkilerin gelişimi de sekteye uğradı.

Yine Mogadişu yönetimi 2018'de Abu Dabi'den gelen bir uçakta bulunan 10 milyon dolara el koydu ve bunun ülke içinde yolsuzluk amaçlı kullanılacak bir para olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine BAE ile ilişkiler iyice koptu. Mogadişu yönetimi, BAE ile askeri anlaşmaları feshedeceğini söyledi ve böylece Abu Dabi yönetimi, askeri uzmanlarını ve ekipmanlarını Mogadişu'dan çekerek Somali'deki özerk yönetimlere aktardı.

Mogadişu yönetiminin yeni lideri Hasan Şeyh Mahmud ve çevresinin Mısır aracılığıyla yeniden BAE ile ilişkiler kurmaya başladığı aktarılıyor.

Mahmud ve yakın çevresinin yanı sıra yönetimin yeni istihbarat müdürü Mahad Salat da Mısır ile güçlü ilişkileri bulunuyor. Salat Kahire'de eğitim görmüştü.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum