Mogadişu yönetimi ve BAE'den 'ilişkileri güçlendirme' mesajı

Mogadişu yönetimi ve BAE'den 'ilişkileri güçlendirme' mesajı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeni Mogadişu Büyükelçisi Ahmed Cuma er Rumeys, Mogadişu yönetimi yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde taraflar arasında ilişkileri güçlendirme istekliliğini belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeni Mogadişu Büyükelçisi Ahmed Cuma er Rumeys, Mogadişu Belediyesi Başkanı ve Banadir Valisi Yussuf Hussein Madalee tarafından ağırlandı.

İkili, perşembe günü BAE ve Mogadişu yönetimi arasındaki ilişkileri geliştirme üzerine görüştü. Er Rumeys ve Madalee arasında yapılan görüşmede, iki yönetimin özellikle kalkınma alanları olmak üzere çeşitli alanlardaki iş birliğini geliştirmeye yönelik beklentileri masaya yatırıldı.

Taraflar ayrıca Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı yürütülen savaşın gidişatını ele aldı.

photo-2022-12-08-15-57-52.jpg

Er Rumeys, Mogadişu Belediyesi Başkanı ve Banadir Valisi Madalee ile yaptığı görüşmede Mogadişu yönetimi ile olan dostluk bağlarını güçlendirmek için kilit sektörlerde ikili ilişkileri geliştirmeye devam etme konusundaki kararlılığını dile getirdi.

BAE'nin yeni Mogadişu Büyükelçisi Ahmed Cuma er Rumeys ayrıca ülkesinin Mogadişu yönetiminin "Somali'de barış ve istikrarı tesis etme" çabalarını destekleme vaadini teyit etti.

BAE ve Somali ilişkileri

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Katar'a yönelik ambargosuna destek çıkmayı reddeden Mogadişu yönetimi ile BAE arasındaki ilişkiler geçtiğimiz dönemde bozulmuştu.

Önceki dönemlerde BAE ile iyi ilişkilere sahip olan Mogadişu yönetimi ambargoya destek vermeyi reddedip, tarafsız kalınca ilişkilerin gelişimi de sekteye uğradı.

Yine Mogadişu yönetimi 2018'de Abu Dabi'den gelen bir uçakta bulunan 10 milyon dolara el koydu ve bunun ülke içinde yolsuzluk amaçlı kullanılacak bir para olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine BAE ile ilişkiler iyice koptu. Mogadişu yönetimi, BAE ile askeri anlaşmaları feshedeceğini söyledi ve böylece Abu Dabi yönetimi, askeri uzmanlarını ve ekipmanlarını Mogadişu'dan çekerek Somali'deki özerk yönetimlere aktardı.

Mogadişu yönetiminin yeni lideri Hasan Şeyh Mahmud ve çevresinin Mısır aracılığıyla yeniden BAE ile ilişkiler kurmaya başladığı aktarılıyor.

Mahmud ve yakın çevresinin yanı sıra yönetimin yeni istihbarat müdürü Mahad Salat da Mısır ile güçlü ilişkileri bulunuyor. Salat Kahire'de eğitim görmüştü.

Öte yandan BAE Somali'de Mogadişu yönetimi ile iş birliği doğrultusunda silah altına alınan Somalililere askeri eğitimlerin verileceği bir program yürütüyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.