Etiyopya ve Eritre 20 yılın ardından 'barışıyor'

Etiyopya ve Eritre 20 yılın ardından 'barışıyor'

Etiyopya ve Eritre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da barış anlaşması imzalayacak.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde Etiyopya ve Eritre liderlerinin pazar günü Riyad'da düzenlenecek zirvede bir araya gelerek barış anlaşması imzalayacaklarını söyledi.

Haq, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ev sahipliğinde Riyad'da yapılacak imza törenine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılacağını ifade etti.

İki ülke liderinin temmuzda yaptığı karşılıklı ziyaret sonrasında taraflar arasındaki buzlar erimiş, Ortak Barış ve Dostluk Deklarasyonu'na imza atılmıştı. Barış anlaşması sonrası iki ülke büyükelçiliklerini de karşılıklı olarak yeniden açma kararı almıştı.

Eritre'nin 1993'te Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları nedeniyle 1998-2000 yıllarında yaşanan savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Cezayir'de 2000'de imzalanan anlaşmanın ardından Etiyopya'nın bazı tartışmalı alanlardan çekilmeyi reddetmesi üzerine, iki ülke arasındaki gerginlik devam etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.