Etiyopya'da Tigray bölgesi bağımsız mı oluyor?

Etiyopya'da Tigray bölgesi bağımsız mı oluyor?

Tigray güçlerinin çekilmesinin ardından Etiyopya yönetimi Tigray bölgesine şimdilik girmeyeceklerini duyurdu.

Etiyopya'nın başkent, Addis Ababa yönünde ilerleyen Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) güçlerinin geri çekilmesinin yankıları sürüyor.

Tigray güçleri çekilmenin kendi kararları olduğunu savunuyor. Etiyopya'daki merkezi yönetim ise Tigray güçlerini Amhara ve Afar bölgelerinden savaşla çıkardıklarını iddia ediyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed yaptığı yeni açıklamada zafer ilan etti ve şimdilik Tigray bölgesine harekat yapmayı düşünmediklerini belirtti.

Savaş başladığı noktaya döndü

Böylece 13 aydır devam eden ve yaklaşık 100 bin ölüme neden olan kanlı çatışmaların ardından savaş başladığı noktaya dönmüş oldu. Bazı uzmanlar Tigray bölgesinin bağımsızlığının iki taraf arasında müzakere edilebileceğini belirtiyor.

Etiyopya'daki merkezi yönetim Tigrayları ülkedeki en büyük ve aktif muhalif güç olarak görüyor. Bu nedenle, zengin kaynakları olmayan ve ülkenin kalanına oranla küçük bir alana sahip olan Tigray'ın bağımsızlığına sıcak bakabileceği ifade ediliyor.

1991'den itibaren Tigray bölgesinin ötesinde ülke genelinde ve başkentte nüfuz sahibi olmaya alışan Tigrayların ise son savaşla Etiyopya genelindeki eski nüfuzlarına yeniden sahip olmadan ümitlerini kestikleri, Tigray bölgesiyle yetinip bağımsızlığı tercih edebilecekleri düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.