Evinizin havası zehirli olabilir: 5 adımda çözümü

Evinizin havası zehirli olabilir: 5 adımda çözümü

Dünya genelinde kirli hava her yıl 7 milyon kişiyi öldürüyor. Mikroskobik düzeydeki kirli hava partikülleri her yerdeler ve bize zarar vermeye devam ediyorlar, özellikle de kapalı mekanlarda.

Dünya genelinde kirli hava her yıl 7 milyon kişiyi öldürüyor. Sadece nefes almak her 10 kişiden 9'unu hastalık riskini, felç geçirme ihtimalini, solunum yolları enfeksiyonu ve akciğer kanseri olasılığını artırıyor.

ABD Çevre Koruma Kurumu'nun araştırmasına göre, kapalı mekanlardaki hava kirliliği sıklıkla dış mekanlardan 2 ile 5 kat daha fazla.

İşte evdeki havanın kalitesini artırabilmek için yapılabilecek 5 şey:

1. Hava dolaşımını geliştirmek

Hava dolaşımının istenen düzeyde olmaması, kirli maddelerin havada kalmasına izin veriyor.

Hindistan'daki Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü'nden R. Suresh "Alerjiniz yoksa ve aşırı bir hava durumu beklemiyorsanız, kapı ve pencerelerinizi günde en az 2-3 defa açın." diyor.

Yemek pişirirken ya da banyo yaparken aspiratör açmak zehirli partiküllerin atılmasını ve nemin azaltılmasını sağlayabilir.

2. Evi kapalı mekan bitkileriyle doldurmak

Bazı bitkiler zehirli maddeleri havadan temizleyebiliyor ve R. Suresh "kapalı mekan kirliliğinde umut vaat eden, ekonomik bir çözüm gibi göründüklerini" söylüyor.

Evde çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlar için, kapalı mekanlarda yetiştirebilecekleri çiçek önerileri;

  • Salon Palmiyesi: Kapalı mekanlarda yetiştirmesi en kolay palmiyelerden biri. Nasa'nın Temiz Hava Araştırması'nda hava temizleme kabiliyetlerine en yüksek puan verilen bitki.
  • Şeytan Sarmaşığı: Bu kapalı mekan sarmaşığını büyütmek ve bakmak kolay.
  • Ejder AğacıDoğu Afrika kökenli kapalı mekan bitkisi ev ve ofisleri güzelleştirmek için kullanılıyor.
  • Tavşan Kulağı Bu çiçek veden bitkinin özellikle kış aylarında çok fazla suya ihtiyacı yok.

R. Suresh, "Hangi bitki yetiştirilirse yetiştirilsin, kapalı mekanda yetişen bitkilerin sağlıklı kalmaları gerekir, aksi takdirde havaya toksik maddeler salar hale gelebilirler." uyarısında bulunuyor.

3. Kokulardan 'yeşil' yöntemlerle kurtulmak

Kimyasallar yapay kokular kullanıldığında ortaya çıkıyor. Bunlar havayla reaksiyona girip, potansiyel olarak tehlikeli bir kokteyl oluşturuyor. Örneğin, çevre dostu olmayan temizlik malzemeleri havayla temas ettiklerinde ortaya kanserle ilişkilendirilen formaldehit çıkabiliyor.

Ne yapılabilir? Kokusuz çamaşır deterjanları ve deodorantlar, halı ve hava temizleyiciler gibi sprey kutularından uzak durulmalı. R. Suresh ise temiz bir hava için limon ve kabartma tozu tavsiye ediyor.

4. Kapalı mekanda sigara yasaklamak

Sigara ve tütün ürünleri içmenin kendisi bir sağlık riski ama kapalı mekanda içmek özellikle uzak durulması gereken bir şey. Sigara dumanının birikmesi, özellikle hava dolaşımının zayıf olduğu yerlerde hava kalitesi üzerinde ciddi anlamda olumsuz etki yaratıyor.

Evde sigara dumanına maruz kalan bebeklerin, ani bebek ölümü riskinin arttığı belirtiliyor.

5. Tüm alerjenlerden kurtulmak

Aşırı nem, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde akciğer enfeksiyonlarına yol açabilen havadaki mantar sporlarının büyümesini teşvik edebilir. Uzmanlar aşağıdaki önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor:

- Yatak takımınızı sık sık yıkayın

- Halınızı, tercihen düşük emisyonlu süpürgelerle temizleyin

- Çamaşırınızı açık bir pencerenin yanında kurutun

- Dışarıdaki kirli maddelerin girişini önlemek için bir kapı paspası kullanın

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.