Fas yargısı: Uygur Türkü İdris Hasan Çin'e iade edilebilir

Fas yargısı: Uygur Türkü İdris Hasan Çin'e iade edilebilir

Fas yargısı, 'terör' faaliyetleriyle suçladığı İdris Hasan adındaki Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilebileceği yönünde karar aldı.

Fas yargısı, İdris Hasan adındaki Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilebileceği yönünde karar aldı.

Temmuz ayında Türkiye'den hareket ederek Fas'ın Kazablanka Havaalanı'nda giriş yaparken tutuklanan İdris Hasan, 2012 yılından beri ailesiyle birlikte Türkiye'de yaşıyordu.

Euronews'in haberine göre, bilgisayar mühendisi olan üç çocuk babası 34 yaşındaki İdris Hasan'nın resmi oturum belgeleri Türkiye'de görünüyor. Uygur aktivistlere göre Hasan, Uygur diasporası ile ilgili bir web sitesinde tasarımcı olarak çalışıyor.

Uluslararası Af Örgütü: İşkenceye maruz kalabilir

Çin tarafından 'terör örgütü' üyesi olmakla suçlanan İdris Hasan hakkında 2017 yılında alınmış 'terörist faaliyet'te bulunmak suçundan uluslararası arama kararı bulunuyordu.

Ancak Uluslararası Af Örgütü'ne göre Interpol, Hasan ile ilgili kuruma ulaşan yeni bilgilere dayanarak ismini kırmızı bültenden çıkardı.

Örgüt, Pekin yönetiminin suçlamalarının ardından Hasan'nın Uygur Türklerinin haklarını savunan gruplar için çalışmalarının bulunduğu ve bu nedenle iadesi durumunda keyfi gözaltı ve işkenceye maruz kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Çin hükümetinin Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlalleri uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.