Fayiz es Serrac neden istifa kararı aldı?

Fayiz es Serrac neden istifa kararı aldı?

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es Serrac'ın görevi bırakacağını açıklaması soru işaretlerine yol açtı.

Libya'da Türkiye'nin de desteklediği ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac'ın görevi bırakacağını açıklaması soru işaretlerine yol açtı.

16 Eylül akşamı yaptığı açıklamada Serrac, Ekim ayının sonuna kadar görevi bırakmış olacağını, teşkil edilecek bir 'Diyalog Komitesi'nin, yeni başkanlık konseyini teşkil edeceğini kaydetti.

Serrac'ın açıklaması soru işaretlerine sebep oldu.

Birleşme süreci için mi görevi bırakıyor?

Serrac açıklamasında, ülkedeki taraflar arasında BM aracılığındaki görüşmelerin yeni bir hazırlık dönemine kapı açtığını ifade etmişti. Bu hazırlığın Libya devlet kurumlarını bir araya getirmek, meclis ve başkanlık seçimleri için hazırlık yapmayı amaçladığını söylemişti.

Serrac'ın Cenevre'deki görüşmelere katılacağı, Libya'da yeni sürece katılmak için görevi bırakacağı öne sürüldü.

Halife Hafter safındaki Tobruk merkezli hükümet de geçtiğimiz hafta istifa etmişti.

İç gerginlik iddiası

Serrac'ın kararına dair ortaya atılan bir diğer iddia da, UMH içerisindeki anlaşmazlıkların bu duruma sebep olduğu iddiası.

Trablus'ta geçtiğimiz ay protesto gösterileri patlak vermiş, bunun ardından UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, 28 Ağustos'ta Serrac tarafından görevden alınmıştı. Başağa, 3 Eylül'de göreve iade edilmişti.

Serrac'ın, UMH içerisindeki bu gerginliğin sonucu olarak göreve devam etmeme kararı almış olabileceği ifade ediliyor.

Yeni süreç

Tobruk ve Trablus'tan gelen istifa kararları, Libya'da uluslararası etkenlerin sürece dahil olmasıyla sahanın yeniden şekillenebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Iraklı siyasi analist Mehmet Bulovali, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nde liderliği Akila Salih'ın devralabileceğini, UMH'da ise bir sonraki lider ismin Ahmed Maytik olabileceğini kaydetti.

Yeni aktörlerle ülkede uzlaşı sürecinin yürürlüğe girmesinin ve iç savaşın sona erdirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Bazı uzmanlar ise sürecin UMH'yı zayıflatabileceği görüşünde. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi politika araştırmacısı Tarek Megerisi, Serrac'ın istifa kararının UMH'nın gücünü azaltabileceği görüşünü aktardı.

Türkiye'nin ciddi yatırımlarının bulunduğu ülkede sürecin nasıl seyredeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.