Fethi Başağa kimdir?

Fethi Başağa kimdir?

Fethi Başağa kimdir?

Fethi Başağa, Libyalı siyasetçi ve 10 Şubat 2022 tarihinde Tobruk meclisince Başbakan olarak belirlenen isim.

Kökeni ve eğitimi

Fethi Başağa, 20 Ağustos 1962 tarihinde Libya Krallığı'nın Misrata şehrinde dünyaya geldi.

Başağa'nın ailesinin Türk kökenli olduğu ifade edilmektedir.

İlk ve orta eğitimini Misrata'da alan Başağa, ardından yine bu şehirde bulunan Havacılık Koleji'ne kaydoldu.

Bu okuldan da 1984 yılında mezun olduktan sonra, Muammer Kaddafi'nin liderliği altında bulunan ülkede Libya Hava Kuvvetleri'ne katıldı. Hava Kuvvetleri bünyesinde başta savaş jeti pilotluğu eğitimi olmak üzere çeşitli eğitimler verdi.

Başağa, 1993 yılına kadar Hava Kuvvetleri içerisindeki faaliyetlerini sürdürdü.

1993 yılında ordudan ayrılan Başağa, daha sonra kendisine ait bir ticaret şirketi kurarak daha çok ticari faaliyetlere ağırlık vermeye başladı. 2011 yılındaki devrim sürecine dek siyasete ve orduya pek fazla dahil olmayacaktı. Yine bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir şirkette yöneticilik yapmıştır.

Libya Devrimi ve sonrası

Libya'da Kaddafi'ye karşı başlayan ayaklanmaya muhaliflerin tarafında katılan Başağa, ilk olarak 2011 yılında Misrata Askeri Konseyi'nin bir parçası oldu. Kısa bir süre sonra bu konseyin sözcüsü seçilen Başağa, zamanla muhaliflerin kurduğu oluşumlar içerisinde yükselecekti.

2013 yılında Savunma Bakanı seçilmek için aday olan Başağa, 2014 yılında Misrata Temsilciler Meclisi'ne seçildi. Misrata merkezli olmak üzere siyasi ve askeri faaliyetlerde bulundu. 2018 yılının Ekim ayında Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı oldu.

İçişleri Bakanlığı sırasında silahlı grupları organize etmeye ve bir polis teşkilatı kurmaya çalıştı. Bu dönem ve sonrasında Başağa, Trablus'ta gücü ele geçirmeye ve darbe yapmaya çalışmakla suçlandı. Başağa Ağustos 2020 tarihinde kendisine karşı protestolar sebebiyle görevden alınırken, Eylül ayı başında göreve iade edildi. Mart 2021'e dek bu görevde kaldı.

Ülkede Mart 2021 ile beraber yeni bir hükümet kurulurken, Başağa da güç mücadelesini sürdürdü. 2021 sonunda yapılması planlanan başkanlık seçimlerine aday oldu ve bu süreçte Tobruk merkezli meclisin başkanı Akile Salih ile de ittifaka gitti.

Bu ittifak sonrasında Başağa, 2022 yılının Şubat ayında Tobruk meclisi tarafından Başbakan olarak seçildi. Karar, Trablus merkezli hükümetin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe tarafından tanınmadı.

Başağa halen Libya'daki siyasi ve askeri çatışma sürecinin öne çıkan isimlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.