Feyzioğlu: Kuvvetler ayrılığı için HSK'nın yeniden düzenlenmesi gerekiyor

Feyzioğlu: Kuvvetler ayrılığı için HSK'nın yeniden düzenlenmesi gerekiyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Beştepe'de düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada 'HSK'nin yapısının, kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini öneriyoruz' açıklamasında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Beştepe'de düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Feyzioğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

- Bizim için vatan söz konusu ise gerisi teferruattır, işte biz bugün bunun için buradayız.

- Bugün buradayız çünkü vatandaşımızın bizden beklentisi var. 

- Barolar Birliği siyasi partilerin muhalifi değildir, Barolar Birliği sadece cumhuriyetin tarafındadır.

- Hukuk alanında mesleğe giriş sınavı getirilmelidir, bilgiyi ölçen zor bir sınav olmalıdır.

- Koruyucu avukatlık hizmetlerini geliştirmeliyiz. 

- Talep eden işçiye avukat verilmesini teklif ediyoruz.

- Yargı Reformu Strateji Belgesi doğru bir belgedir. Meclisten beklenti, yargı reformunu çıkarmasıdır.

- Ülkemiz 15 Temmuz darbe girişimi ile iç savaşa sürüklenmek istenmiştir. Milletçe tek yumruk olarak bunu önledik. Bir daha böyle bir felaketle karşılaşmamak için demokratik kurumlarımızı ve hukuk devletinin taşıyıcı sütunlarını güçlendirmek zorundayız. 

- Tartışmaya açmak istediğimiz önerimiz şudur: Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin yarısını TBMM’nin örneğin 3/5 gibi nitelikli bir oyla, dolayısıyla yüksek bir uzlaşmayla belirlemesi. Bu durumda uzlaşma kaçınılmaz olarak liyakat temelli olacaktır. Kalan üyelerin de Yargıtay ve Danıştay genel kurullarında yine nitelikli oyla belirlenmesi. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’na da aynı şekilde belli sayıda üye seçme yetkisi verilmesi. Elbette önerimizi tüm yönleriyle tartışmaya hazırız. Çünkü Türkiye’nin ortak akla konuşarak ve tartışarak ulaşabileceğini biliyoruz.  

- HSK'nın yapısı kuvvetler ayrılığını sağlamalı.

- Çıkış yolumuz, Anayasamızın 2. maddesinde tanımlanan Cumhuriyetin kuruluş felsefesine sımsıkı sarılmaktır.

- Türkiye’nin hukuk devletini ve demokrasiyi eksiksiz inşa edeceğine dair inancımız sonsuzdur.

Yargıtay Başkanı Cirit: Açılışlar tüm tarafların katılımıyla yapılmalı

Feyzioğlu'nun konuşmasının ardından konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise, yargıda bağımsızlık vurgusu yaparak şunları söyledi:

- Hukuk ihtiyacı, insanlık tarihi kadar eski olup düzen fikrine dayanır. Bir hukuk düzeni kurmak, en basit ifadeyle güçlülerin zayıfları istismar etmesine mani olmaktır. Hukuk sistemi, hakların normatif düzeyde korunması ile oluşturulur. Bu sebeple en gelişmiş hukuk sistemi, hakları en çok koruyandır.

- Hakimlerin coğrafi teminatının olması, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi açısından olumlu bir adımdır.

- Adli yıl açılışlarının halkın huzurunda, tüm tarafların katılımıyla şeffaf ve demokratik şekilde yapılması önemlidir.

- Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte, parlamenter sistemden farklı bir kuvvetler ayrılığı da gündeme gelmiştir. Yargının tarafsızlık özelliği güçlendirilerek, yargının denge ve denetleme görevi kuvvetlendirilmiştir.

- Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, Anayasanın yargı mensuplarına bir lütfu değil, halkın güvenine layık olunarak kazanılacak bir konumdur. Bu güven, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığın en önemli teminatıdır. Daha açık bir anlatımla, toplumun yargıya güven duymadığı bir hukuk sisteminde, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanamaz. 

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.