Filipinler'de sıkıyönetim liderinin eşi yolsuzluktan suçlu bulundu

Filipinler'de sıkıyönetim liderinin eşi yolsuzluktan suçlu bulundu

Filipinler'de 1972 yılında sıkı yönetim ilan eden Ferdinand Marcos'un eşi 89 yaşındaki Imelda Marcos yolsuzluktan suçlu bulundu. Marcos'un 7 suçlamanın her biri için 6 ile 11 yıl hapis cezasına çarptırılması ve tutuklanmasına karar verildi.

Yolsuzlukla mücadele özel mahkemesi Sandiganbayan, 89 yaşındaki Marcos'u 1970'lerde Manila valisiyken İsviçre kuruluşlarına yasa dışı biçimde yaklaşık 200 milyon dolar aktardığında yolsuzlukla mücadele yasalarını ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme, Imelda Marcos'un 7 suçlamanın her biri için 6 ile 11 yıl hapis cezasına çarptırılması ve tutuklanması kararı verdi. Marcos öte yandan 1991 yılında açılan 3 ayrı davadan beraat etti.

Duruşmaya ne Marcos'un kendisi ne temsilcilerinden biri katıldı.

Kararla ilgili açıklama yapmadı

Kongredeki koltuğunu kaybetmek ve cezaevine girmek istemediğinden temyize gitmesi beklenen Imelda Marcos, kararla ilgili açıklama yapmadı.

Karar, Marcos karşıtları ve insan hakları aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Imelda Marcos, 1993 yılında da bir yolsuzluk davasında suçlu bulunmuş, Yüksek Mahkeme eski first leydinin yanlış bir şey yapmadığı hükmünü vermişti.

Komünist güçlere karşı 21 Eylül 1972'de sıkıyönetim ilan eden Ferdinand Marcos'un yaklaşık 20 yıl süren iktidarı, 1986'daki halk ayaklanmasıyla sona ermişti. Marcos, 1989'da Hawaii'de sürgündeyken hayatını kaybetmişti. Eşi İmelda, Marcos'un mumyalattığı cesedini 1993'te Filipinler'e getirmiş ancak 2016 yılına kadar Kahramanlar Mezarlığı'na gömülmesine izin verilmemişti.

Duterte'den destek

Marcosların müttefiki olduğu bilinen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen yıl Marcos ailesinin bütçe açığının kapatılması için bir miktar nakit ve altın yardımında bulunmak istediğini, ailenin mal varlığının çalıntı olduğu iddialarını reddettiğini söylemişti.

Marcos ailesinin iktidardayken mal varlıklarını, 5 ile 10 milyar dolara çıkardığı ileri sürülüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.