Filipinler'de tartışmalı yasa kabul edildi: Cezai sorumluluk yaşı 9'a düşürülecek

Filipinler'de tartışmalı yasa kabul edildi: Cezai sorumluluk yaşı 9'a düşürülecek

Filipinler'de cezai sorumluluk yaşının 15'ten 9'a indirilmesini öngören tartışmalı yasa Meclis Adalet Komisyonu'nda 1'e karşı 9 oyla kabul edildi.

Asya ülkesi Filipinler'de cezai sorumluluk yaşının 15'ten 9'a düşürülmesini öngören tartışmalı yasa tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'ndan 1'e karşı 9 evet oyuyla kabul edildi.

Çocuk hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in şiddetle eleştirdiği tasarı, çocukların suça karışmaları halinde 9 yaşından itibaren hüküm giymelerini öngörüyor.

Filipinler Meclis Adalet Komisyonu'nda yapılan ve bir saat süren kapalı toplantıda kabul edilen tasarının yasalaşması için mecliste onaylanması gerekiyor.

Tartışmaları kararlarıyla insan hakları örgütlerinin eleştirdiği Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uzun süredir çocukların cezai sorumluluk yaşının 15'ten aşağı çekilmesini istiyordu.

Duterte'nin asgari yaşın düşürülmesini istediğini ancak herhangi bir rakam vermediğini belirten Devlet Başkanlığı Sözcüsü Salvador Panelo, "Bu Kongre'nin çağrısı, yasayı yapan da Kongre. Başkan özellikle 9 yaş demedi, sadece düşürülmesini istedi. Milletvekillerinin bilgeliklerini sorgulayacak değiliz. Bu onların kararı." ifadelerini kullandı.

Sözcü ayrıca 9 yaşındaki bir çocuğun teknoloji sayesinde artık 12, 15 yaşında bir çocuk gibi olduğunu ve iyiyi kötüden ayırt edebileceğini iddia etti.

Filipinler Devlet Başkanı'nın hukuk danışmanı da, "Duterte'ye göre, mevcut yasa, suçlular tarafından çocukları istismar etmek için kullanılıyor. Devlet başkanı bu değişikliği çocukları korumak için istiyor." sözleriyle tasarıyı savundu.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Doy Leachon da, "Suçlular artık suç için çocukları istismar edemeyecek." dedi.

Yasayı destekleyen Duterte yanlısı emniyet teşkilatı da suç örgütlerinin 10 yaşından küçük çocukları uyuşturucu kaçakçılığı için kullandığını bildirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.