Suriye'deki iç savaşta bu yıl bin 437 çocuk öldürüldü

Suriye'deki iç savaşta bu yıl bin 437 çocuk öldürüldü

Suriye'deki iç savaşta en düşük can kaybının 2018'de yaşandığı açıklayan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin yayınladığı raporuna göre, bu yıl ölen 19 binden kişiden bin 437'sini çocuklar oluşturuyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abel Rahman, "Çatışmaların başlamasından bu yana en düşük ölü sayısı 2018'de kaydedildi" dedi. 2018 yılında hayatını kaybedenlerin 6 bin 349'unu sivillerin oluşturduğu belirtildi. Gözlemevi'nin verilerine göre Suriye'de bir yılda bin 437 çocuk çatışmalar nedeniyle öldü.

Suriye'de geçen yıl 33 bin kişi hayatını kaybetmişti. Suriye'deki iç savaşta en fazla can kaybı 2014 yılında yaşanmıştı. IŞİD'in Suriye ve Irak'ın kuzeyinde halifelik ilan ettiği 2014 yılında 76 bin kişi ölmüştü.

Esed rejimi Suriye'nin yüzde 60'ını elinde tutuyor

2018 yılı Suriye'de siyasi ve askeri dengenin değiştiği bir yıl olarak da kayıtlara geçti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam çevresinde muhalif grupların varlığına son veren Esed rejiminin Suriye'nin yüzde 60'ında kontrolü sağladığını aktardı. Rejim güçleri, 2018'de Rusya ve İran'ın desteği ile muhalifler ve IŞİD'in elinden çok sayıda bölgeyi alarak gücünü artırmıştı.

2018'de IŞİD kan kaybetmeyi sürdürdü. Gözlemevi, IŞİD kontrolündeki bölgelerin şu an Suriye topraklarının yüzde 2.3'üne tekabül ettiğini belirtti.

Gözlemevi, Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı 2011'de patlak veren iç savaşın başlangıcından bu yana ülkedeki yerel ağı ile çatışmaların ve can kaybının kaydını tutuyor.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.