Filistin'e 118 milyon dolarlık yardım sözü

Filistin'e 118 milyon dolarlık yardım sözü

Avrupa Birliği (AB), Almanya, Norveç, İrlanda ve Kuveyt, BM Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’na (UNRWA) ek olarak 118 milyon dolarlık fon taahhüt etti.

Avrupa Birliği (AB), Almanya, Norveç, İrlanda ve Kuveyt, Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’na (UNRWA) ek 118 milyon dolar değerinde fon sağlama taahhüdünde bulundu. Öte yandan ABD bu yılın başlarında, 304 milyon dolarlık yardımı askıya almıştı.

Kuveyt 42, AB 46.5 milyon dolar bağışta bulunurken, geriye kalan meblağ Almanya, Fransa, İrlanda ve Norveç tarafından karşılandı. İsveç bu yılın başlarında, 2018-2021 yılları arasında UNRWA için 200 milyon dolardan fazla bir taahhütte bulunmuştu.

Yeni bağışlara rağmen hala 68 milyon dolar değerinde bir açık bulunuyor.

Trump’a mesaj

Diplomatlar, dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarının yeni taahhütlerde bulunulmasını, Washington’a doğrudan bir siyasi mesaj verilmesi olarak niteledi. Söz konusu mesajın içeriğinin ise ‘AB ve diğer zengin ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlilere yönelik kararlarla baş etmeye hazır’ şeklinde olduğunu bildirdi.

Toplantı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bağış yapan ülkeleri, UNRWA’nın finansman krizini çözmek için ellerinden geleni yapmaya çağırdı. Bağışçıların taahhütleri ve bunlara bağlı kalmaları ile kaydedilen olağanüstü ilerlemeyi takdir etti.

Guterres, “Geçtiğimiz Mart ayında Roma’da düzenlenen konferansta bir araya geldiğimizde UNRWA’nın nasıl çalışacağı konusunda fikir yürütmek zordu. Anca bununla birlikte biz şu an Eylül’ün sonundayız. UNRWA okulları hala açık ve başlıca faaliyetlerini sürdürüyor. Bu, UNRWA’nın beklenmedik ve çok talihsiz bir finansman krizine girdiğinde ek kaynak sağlayan sizlere bir övgü niteliğindedir. Maalesef, bu olağanüstü çabalarla 260 milyon dolar yeni bir fon sağlandı. Çalışmalarımızı yıl sonuna kadar sürdürebilmemiz için hala 186 milyon dolarlık bir açık bulunuyor. UNRWA’nın çalışmaları hala tehlikede. 700 okul, 500 milyondan fazla öğrencinin eğitimi risk altında, öncelikli sağlık hizmeti veren 146 klinik, Gazze’de 1 milyon mülteciye yapılan gıda yardımı risk altında. Tüm bunlar bölgemizin yoğun bir belirsizlik ve risk altında bulunduğu bir zamanda gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.