Filistinlilerin nüfusu 1948'den bu yana ilk kez Yahudileri geçti

Filistinlilerin nüfusu 1948'den bu yana ilk kez Yahudileri geçti

Filistin-İsrail toplamında Filistinli sayısı İsrail'in kuruluş döneminden bu yana ilk kez Yahudileri geçti. Filistinlilerin ilerleyen dönemde arayı açması bekleniyor.

Tarihi Filistin toprakları olup bugün İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen 27 bin kilometrekarelik Filistin-İsrail topraklarında İsrail'in kuruluş sürecinden bu yana, son dönemde ilk kez Filistinlilerin Yahudileri nüfusça geçmesi dikkat çekerken İsrail'i bu gelişmenin varlığına yönelik endişeye sevk ettiği belirtiliyor.

2021 yılı itibariyle 27 bin kilometrelik bu topraklarda nüfus yoğunluğu oldukça yüksek. Bölgede yaklaşık 14,7 milyon kişi yaşıyor. 

2021 itibariyle Kudüs'ün tamamı hariç tutulduğunda BM'nin tanıdığı İsrail sınırları içerisinde 5,8 milyon Yahudi ve 1,6 milyon Filistinli yaşıyor.

Batı Kudüs'te 350 bin Yahudi ve 5 bin Filistinli'nin yaşadığı, surların içindeki Eski Kudüs'ü de kapsayan Doğu Kudüs'te ise 220 bin Yahudi yerleşimci ile 350 bin Filistinlinin yaşadığı belirtiliyor.

israilfilistin6-001.jpg

Gazze nüfusu

Nüfusu hızla artan Gazze Şeridi'nde 2,1 milyon Filistinli yaşarken hiç Yahudi bulunmuyor.

Batı Şeria

Batı Şeria'da ise 2,8 milyon Filistinli ve yaklaşık 460 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

6,85 milyon Filistinli ve 6,83 milyon Yahudi

Bu topraklarda 2021 itibariyle toplamda 6,85 milyon Filistinli ve 6,83 milyon Yahudi ile uzun yıllar sonra tekrar Filistinliler çoğunluğa geçmiş oldular.

Gazze Şeridi tüm bu bölgeler içerisinde doğurganlık hızı en yüksek bölge olarak dikkat çekiyor. Batı Şeria'da da doğurganlık hızı İsrail'deki Yahudilerin oldukça üzerinde bulunuyor.

Filistinlilerin doğurganlık oranı Yahudilerin üzerinde

İsrail içerisinde de geçmişten bu yana Filistinlilerin doğurganlık hızı Yahudilerin üzerinde bulunuyor. Bölgedeki Yahudi nüfusunun artışını yavaşlamış olsa da, İsrail'e yönelik halen devam eden Yahudi göçü bu açığı kapatıyor.

Filistinlilerin ise şimdilik pek fazla olmayan bir kısmı baskılar nedeniyle ülkelerini terk ediyor.

Seküler Yahudilerin doğu oranı düşük

İsrail içerisinde Filistinlilerin doğurganlık hızı Yahudilerinkinden fazla olsa da son yıllarda Filistinlilerde de doğurganlık hızında düşüş ve Yahudilere yaklaşma göze çarpıyor. Seküler Yahudilerde doğurganlık hızı düşük seyrederken dindar ve özellikle de Haredi Yahudilerde Filistinlilerin doğurganlık hızının üzerinde bir oran dikkat çekiyor, bu sebeple Haredi Yahudilerin İsrail'de görünürlüğü git gide artıyor.

Doğu Kudüs'teki Yahudi varlığı İsrail için oldukça önemli

İsrail, Doğu Kudüs'te Yahudilerin çoğunluğa geçmesine büyük önem veriyor. Bu nedenle bölgedeki Filistinlilerin evlerine el koyup Yahudi yerleşimcilere vererek Doğu Kudüs'teki Filistinli oranını git gide düşürüyor. Bunun son örneği bugünlerde Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanıyor.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki tüm Yahudiler, İsrail'in bu bölgelerde 1967'de başlayan işgalinin ardından Filistinlilerin el konan mülklerine yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerden oluşuyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nde kurduğu sınırlı sayıdaki yerleşim birimini koruyamadığı ve İsrail'e büyük bir yük olduğu gerekçesiyle 2006'da yıkıp boşaltmış ve bu yerleşim birimlerindeki 7500 Yahudi'yi tahliye etmişti.

İsrail'e azalarak da olsa devam eden Yahudi göçüne ve dindar Yahudilerdeki çok yüksek doğurganlık oranlarına rağmen tarihi Filistin toprakları genelinde Filistinlilerin doğurganlık oranının Yahudilerin doğurganlık oranının oldukça üstünde olması nedeniyle 2021'de nüfusça Yahudileri geçen Filistinlilerin İsrail'in tüm aksi yöndeki çabalarına rağmen arayı daha da açması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.