Finlandiya kısa bir süre içerisinde NATO'ya katılabilir

Finlandiya kısa bir süre içerisinde NATO'ya katılabilir

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya tarafından gelecek herhangi bir eyleme karşı hazır bulunmalıyız." dedi.

Finlandiya, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde NATO'ya katılıp katılmayacağı konusunda karar alacak.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası güvenlik stratejilerinde bir değişim olduğunu savundu. Ayrıca Marin, gelecek haftalar içerisinde ABD öncülüğündeki NATO ittifakına katılıp katılmayacağı hususunda bir karar alınacağının altını çizdi.

Stockholm'de bir basın toplantısında İsveçli mevkidaşı ile bir araya gelen Marin gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya tarafından gelecek herhangi bir eyleme karşı hazır bulunmalıyız." dedi.

Marin, Rus kuvvetlerinin Şubat ayı sonunda Ukrayna'yı işgal etmesinin, Finlandiya'nın NATO'ya katılma düşüncesinde bir değişiklik oluşturduğunu söyledi.

Marin "(NATO'ya) ortak olmak ile üye olmak arasında fark çok açık. Güvenlik garantisine sahip olmak, NATO'nun 5. maddesinde belirtildiği üzere örgütün caydırıcılığı ve ortak savunması tarafından belirleniyor." ifadelerini kullandı.

Kararın ne zaman verileceği konusunda bir zaman çizelgesi ilan edemeyeceğini söyleyen Marin, aylar değil haftalar içerisinde NATO katılımlarının gerçekleşebileceğini belirtti.

Öte yandan Marin, bu kararı almada siyasi partilerin katılım üzerine uzlaşmalarının önemini vurguladı.

Finlandiya'da yapılan kamuoyu araştırmasında anket katılımcılarının %68'inin NATO'ya katılmayı istediği belirlendi.

Rusya, son zamanlarda her iki ülkeyi NATO'ya katılmamaları konusunda uyarmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.