Finlandiya Savunma Bakanı, NATO üyeliği için Türkiye'ye geliyor

Finlandiya Savunma Bakanı, NATO üyeliği için Türkiye'ye geliyor

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, Türkiye'ye yapacağı ziyarette Türk yetkililerle Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecini ele alacak.

NATO üyeliği için Türkiye’nin desteğini bekleyen Finlandiya’nın Savunma Bakanı bu hafta Ankara’ya gidiyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la ile 8 Aralık Perşembe günü Ankara’da bir araya gelecek.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre görüşmede, ikili savunma ve güvenlik konularının yanı sıra Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecinin de ele alınması bekleniyor.

Akar Finlandiya’nin NATO üyeliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin NATO'nun açık kapı politikası ile ilgili bir sıkıntısının bulunmadığını ancak Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğunu dile getiren Akar, “NATO'nun en büyük mücadele alanlarından biri terörizm. Terörizm şu anda tüm ülkeler için ciddi bir problem. Birden fazla terör örgütü ile mücadele eden tek ülke Türkiye. Bunun görülmesi, bu konuda yaptıklarımızın farkındalığının arttırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

“Somut adımlar bekliyoruz”

Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik imzalanan üçlü memorandum olduğunu da hatırlatan Akar, şöyle konuştu:

"Memorandum açık. İsveç ve Finlandiya tarafından imza altına alınan taahhütler var. Biz bunların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu memorandumun bir son değil bir başlangıç olduğuna dikkati çekiyoruz. Bunların yapılmasının ardından TBMM kararını verecek. Biz de İsveç ve Finlandiya'ya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya'daki durumu da yakından takip ediyoruz. Hala bu ülkelerde maalesef bir takım provokatif eylemlerin, görüntülerin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Hem İsveç hem Finlandiya'nın somut adımlar atmasını bekliyoruz."

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında Mayıs ayında NATO'ya üye olmak için başvuru yapmış, ancak Türkiye'nin itirazıyla karşılaşmıştı.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.