Finlandiya İsveç olmadan NATO'ya katılmayı değerlendirecek

Finlandiya İsveç olmadan NATO'ya katılmayı değerlendirecek

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Müzakerelerin durdurulması gerekiyor. Ortam sakinleştikten sonra nerede olduğumuzu görmeliyiz, henüz bir sonuca varılamaz." dedi.

(Fotoğraf: Twitter/@Ulkoministerio)

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin İsveç ile birlikte NATO'ya aynı anda üye olma stratejisini gözden geçirebileceklerini söyledi.

Helsinki ve Stockholm yönetimleri, mayıs ayında aynı anda NATO'ya üye olma başvurusunda bulunmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında Türkiye ile İsveç ilişkilerinde yaşanan inişli çıkışlı gerginliklerin ardından Finlandiya, 'aynı anda üye olma' politikasını gözden geçireceğinin işaretini verdi.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, kendileri için ilk seçeneğin hala NATO'ya birlikte girme stratejisi olduğunu ancak İsveç'in başvurusunun daha da ertelenmesi halinde bu kararı gözden geçireceklerini söyledi.

Finlandiya haber ajansı YLE'ye konuşan Haavisto, henüz karar almak için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi.

İsveç'teki gösterilerin her iki ülkenin NATO üyeliklerini zora soktuğunu belirten Haavisto, İsveç'teki gösterilerin "Türkiye'yi provoke etmeyi ve İsveç halkı ile politikacıların görüşlerini etkilemeyi amaçladığını" dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuran yakma eylemi sonrası "İsveç, NATO üyeliği konusunda bizden destek beklemesin" açıklamasını yapmıştı.

Reuters'e verdiği demeçte ise Haavisto, NATO askeri ittifakına katılma planlarına ilişkin yürütülen müzakerelere birkaç haftalık ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.