Fransa, ABD-İsrail-BAE üçlü ittifakından memnun

Fransa, ABD-İsrail-BAE üçlü ittifakından memnun

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ABD-İsrail-BAE üçlü ittifakına ilişkin memnuniyetini dile getirmesine tepki gösterdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) veya başka bir ülkenin Filistin halkı adına konuşma hakkının olmadığını belirterek, "Filistin meselesinin normalleşme gerekçesi veya başka bir nedenle kullanılmasını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Abbas, ABD-İsrail-BAE üçlü ittifakına Fransa’nın memnuniyetini dile getirmesine cevaben yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Netanyahu ilhak planının halen masada olduğunu ve yapılanın geçici bir askıya alma süreci olduğunu açıkça doğruladı. Yüzyılın Anlaşması’nı, Kudüs’ün, Filistin topraklarının ilhak edilmesini reddettiğimizi tekrar tekrar ilan ettik. Çünkü bu durum Kudüs, Ağvar, Ölü Deniz bölgelerinden ve Batı Şeria topraklarının yüzde 33’ünden çekilmek demek. Bu ne benim ne de Filistin halkının asla kabul etmeyeceği bir durum.”

Macron, Mahmud Abbas'a Fransa'nın neden anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Ülkesinin anlaşmayı bölgedeki barış sürecinin ilerlemesine katkı sağlayacağı için memnuniyetle karşıladığını belirten Macron, iki devletli çözüme ve uluslararası hukuka uygun bir siyasi çözüme ulaşma gereğini yineledi. Macron açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Daha önce Netanyahu ile ilhak meselesi hakkında konuştum ve konuyu daha da karmaşıklaştıran tek taraflı bir eylem olduğu için Fransa'nın bunu reddeden tavrı olduğunu söyledim. Uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuk kararlarına dayalı barışı sağlama yönündeki tavrımızı teyit ettik."

Abbas, Filistin’in uluslararası meşruiyet kararlarına dayalı müzakerelere olan bağlılığını vurgulayarak cevap verirken, Macron Abbas'ın tutumuna ilişkin anlayışını ifade etti ve onu Filistin meselesine yönelik genel durumla ilgili görüşmeleri tamamlamak üzere Paris'i ziyaret etmeye davet etti.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.