Fransa ve Güney Kıbrıs'tan askeri işbirliği

Fransa ve Güney Kıbrıs'tan askeri işbirliği

Fransa ile Kıbrıs arasında askeri işbirliği anlaşması imzalandı.

Doğu Akdeniz’de doğalgaz nedeniyle gerginlik yaşanırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa askeri işbirliğini artırma kararı aldı.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Savvas Angelides, adanın batısında yer alan Baf kentindeki havaalanının askeri kısmı ile Larnaka yakınlarındaki bir deniz üssünü Fransız askerlerinin kullanımına açacaklarını duyurdu.

Angelides, Perşembe günü Güney Kıbrıs devlet radyosu RIK'e verdiği demeçte, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile Çarşamba günü Paris'te askeri işbirliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

Fransa'nın Akdeniz'in doğusundaki askeri varlığını artırması, Ortadoğu'daki krizin yanı sıra bölgedeki denizaltı doğalgaz rezervleriyle de ilgilenmesine bağlanıyor. Fransız şirketleri Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerine katılıyor.

AB'nin tutumu

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetleri ise Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da tepkiyle karşılanmıştı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi de Türkiye'nin sondaj çalışmalarını desteklememiş, Güney Kıbrıs'ın endişelerini haklı bulduklarını belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında yürüttüğü sondaj faaliyetlerine tepkisini değerlendirirken, “Kıbrıs Cumhurbaşkanı Türkiye'nin faaliyetlerini anlattı ve bunları onaylamadıklarını belirtti. Bizden, Türkiye ile bir temas varsa, Kıbrıs'ın çıkarlarını savunmamızı rica etti. Biz de bunu yapacağız” diye konuşmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.