Fransa'daki G7 Zirvesi'nde neler konuşulacak?

Fransa'daki G7 Zirvesi'nde neler konuşulacak?

Dünya'nın en büyük ekonomilerinden yedisini her yıl bir araya getiren G7 zirvesi, Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz kasabasında başlıyor.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın katılımıyla bu yıl başta 'ekonomik eşitsizlik' olmak üzere, ticaret savaşları, küresel ısınma, uluslararası güvenlik, İran'ın nükleer enerji programı ve zirve gündemine son dakikada giren Amazon Ormanları'ndaki yangınlar gibi konular G7 zirvesinde masaya yatırılacak.

26 Ağustos'a kadar sürecek 45'inci G7 buluşmasında pazar günü öğleden sonra ise "Afrika ile iş birliği" konusu ele alınacak. Zirveye her yıl olduğu gibi başka ülkelerden temsilciler de davetli.

Trump, Boris Johnson ile görüşmek için "çok heyecanlı"

İlki Kanada hariç diğer altı ülkenin bir araya gelmesi ile 1975 yılında başlayan toplantının merakla beklenen anlarından birisi de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ABD Başkanı Donald Trump'ın bir araya gelmesi olarak değerlendiriliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson ile iki ülke arasındaki "serbest dolaşım" konusunu görüşmek için "çok heyecanlı" olduğu belirtildi.

Amazon yangınları öncelikli konulardan

Brezilya'daki Amazon Ormanları'nda yaşanan rekor düzeydeki yangın ilk günün önemli konularından birisi olacak. Ayrıca liderlerin ilk günün akşam yemeğinde de bu konuyu ele alması bekleniyor.

Zirveye ev sahipliği yapan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emanuel Macron bu yangınlarla mücadelede "somut girişimler" ortaya konulabileceğini söyledi. Macron, G7 öncesi yaptığı açıklamalarda 'dünyanın akciğerleri' olarak anılan Amazonlardaki yangınların zirvenin öncelikle tartışılan konularından birisi olmasını istediğini belirtti.

Trump'tan Fransa'ya uyarı

Geçen yıl Kanada'da yapılan zirvenin kapanış açıklamasını imzalamayan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu "dürüst olmamakla" suçlayan ABD Başkanı Donald Trump G7 için yola çıktı. Trump, ABD'den ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamalarda Biarrit'deki toplantıların "çok verimli geçmesini" beklediğini söyledi.

Ancak Trump Fransa'nın ABD'li teknoloji firmaları ile ilgili yaptığı vergilendirmelerden hoşnut olmadığını bir kez daha dile getirdi. ABD Başkanı "Fransa'nın bizim firmalarımıza vergiler getirmesini istemiyorum. Bu çok adaletsiz." dedi.

Öte yandan G7 öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da zirvenin yapılacağı kasaba yakınlarında protesto gösterileri düzenlendi. Fransa'nın en güney batı ucunda İspanya sınırında bulunan Peyrehorade kentinde aktivistler tarım ilacı glifosat üreten Monsanto fabrikası önünde eylem yaptı.

Çin ve Rusya'nın konumu

G7 grubunun aldığı eleştirilerden birisi de yeni ekonomik düzeni doğru yansıtmadığı yönünde. Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olsa da kişi başı gelirinin G7 standardında olmadığı gerekçesiyle bu gruba dahil değil.

Rusya'nın ise gruba üyeliği Kırım'ın ilhakından beri askıda. Rusya, 2014 yılından bu yana G7'ye dahil değil. ABD Başkanı Trump, Rusya'nın toplantılara yeniden katılarak müzakere masalarında olmasını istiyor. Rusya ilk kez bu gruba 1998 yılında dahil olmuştu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.