Fransa'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne silah desteği

Fransa'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne silah desteği

Fransa, eski sömürgesi olan ve Rusya'nın egemenliğini artırmaya çalıştığı Orta Afrika Cumhuriyeti'ne 1400 AK-47 piyade tüfeği ve 3 amfibi askeri araç gönderdi.

Fransa, eski sömürgesi olan ve Rusya'nın egemenliğini artırmaya çalıştığı Orta Afrika Cumhuriyeti'ne 1400 AK-47 piyade tüfeği ve 3 amfibi askeri araç  gönderdi.

Fransa 11 Aralık Salı günü 1400 AK-47 piyade tüfeğini ve 3 amfibi askeri aracı Orta Afrika Cumhuriyeti'ne teslim etti.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ülkenin başkenti Bangui'de ki M'Polo askeri üstünde düzenlenen törene katıldı.

Fransız yetkililer 1400 piyade tüfeğinin bir hediye olduğunu dile getirdi. Fransa'nın Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik askeri yardımı Kasım ayında Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından ilan edilmişti.

Aynı zamanda Fransa'nın ülkeye 24 milyon Euro sivil amaçlı destek sağlayacağını dile getirmişti.

Savunma Bakanı Le Drian silahların sıkı ve şeffaf bir Birleşmiş Milletler prosedürleri dahilinde ülkeye verileceğini ilan etmişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012 yılından bu yana yaşanan gerginlikte 700 bin kişi ülke içerisinde göç etmek zorunda kalırken 570 bin kişi de ülkeden kaçmıştı.

Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında dini çatışmalara ve katliamlara da sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde başta Fransa ve Rusya olmak üzere birçok uluslararası gücün faaliyet gösterdiği biliniyor.

2013 yılından beri silahlı gruplarla mücadele eden OAC, 2017 yılında milis kuvvetlere karşı mücadele için uluslararası yardım talebinde bulunmuştu. Birleşmiş Milletler'den (BM) bu ülkeye yönelik uygulanan ambargodan muaf olmak için izin alan Rusya ise Fransa'nın bir adım önüne geçerek ülkedeki etkisini artmıştı.

Ülkedeki Rus askeri etkisinden rahatsız olan Fransa ise eski sömürgesine askeri desteği artırmak için BM'den izin talebinde bulunmuştu. Ülkede halen 200 askeri bulunan Fransa, ülkeye yönelik maddi yardımlarını artırmıştı.

OAC'de 2012 yılının ortalarından bu yana Hristiyan Anti-Balaka militanları ile çoğunluğu Müslüman olan Seleka grupları arasında ülkenin orta ve güney bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalar sürüyor.

Kaynak: Mepa News, Euronews

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.