Fransız ordusu Ukrayna'da savaşmak için hazır olduklarını açıkladı

Fransız ordusu Ukrayna'da savaşmak için hazır olduklarını açıkladı

Schill, Fransız Le Monde gazetesindeki köşe yazısında Fransız ordusunun "hazır olduğunu" yazdı.

Fransız Kara Kuvvetleri Komutanı, Salı günü yayınlanan açıklamalarında "en zorlu çatışmalara" bile hazırlandıklarını ve her türlü tehdide karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kara Kuvvetleri Komutanı General Pierre Schill'in açıklaması, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'nın Rusya ile savaşına yardım etmek üzere kara birlikleri göndermeyi göz ardı etmeyeceğini söylemesinin ardından geldi.

Schill, Fransız Le Monde gazetesindeki köşe yazısında Fransız ordusunun "hazır olduğunu" yazdı.

"Uluslararası durum nasıl gelişirse gelişsin, Fransız halkı askerlerinin karşılık vermeye hazır olduğundan emin olabilir" dedi.

Schill, Fransız askeri yeteneklerinin sergilenmesinin "Fransa'ya yönelik herhangi bir saldırıyı caydırmaya" yardımcı olacağını söyledi.

Schill, "Fransız ordusu kendisini herhangi bir saldırıdan korumak ve çıkarlarını savunmak için en zorlu çatışmalara bile hazırlanıyor" dedi.

Schill, Latince "si vis pacem, para bellum" - "barış istiyorsan, savaşa hazırlan" atasözünden alıntı yaptı.

Schill, Fransa'nın 30 gün içinde 20.000 askerlik bir tümeni koalisyona dahil edebileceğini ve diğer müttefik ülkelere katılarak yaklaşık 60.000 askerlik bir orduya komuta edebileceğini söyledi.

Fransız ordusu 121.000 askeri olduğunu ve 24.000 yedek asker çağırabileceğini belirtiyor.

Schill, Ukrayna'nın Rusya tarafından işgaline ve çatışmanın yayılma riskine özel olarak değinmedi. Ancak "kriz kaynakları çoğalıyor ve beraberinde sarmal ya da genişleme riskleri taşıyor" dedi.

Bu yorumlar Avrupa'nın en üst düzey bir askeri komutanının duruma ilişkin son çarpıcı değerlendirmesi oldu.

İngiltere Genelkurmay Başkanı General Patrick Sanders Ocak ayında yaptığı açıklamada İngiliz vatandaşlarının olası bir kara savaşında çarpışmaya hazır olmaları gerektiğini söylemişti.

İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden da "İsveçliler zihnen savaşa hazırlanmalı" diyerek pek çok yurttaşını alarma geçirdi.

Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı tutumu giderek sertleşiyor, Fransız lider kısa süre önce Putin'i sadece Ukrayna için değil tüm Avrupalıların güvenliği için bir tehdit olarak tanımladı.

Fransa ayrıca Rusya'yı siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyalarından da sorumlu tuttu.

Defalarca "Rusya bu savaşı kazanamayacak" diyen Macron, Şubat ayında Batılı kara birliklerinin gönderilmesi ihtimalini dışlamayarak Avrupalı müttefiklerini şoka uğrattı.

Macron ayrıca Ukrayna savaşını Avrupa için "var olma mücadelesi " olarak tanımladı.

Ancak Fransız milletvekilleri ve uzmanlar, güçlü bir düşmanla doğrudan bir çatışmanın sadece birkaç ay sonra sona ereceğini düşündükleri ekipman ve mühimmat eksikliği konusunda kamuoyu önünde endişelerini dile getirdiler.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum